Stortinget skal vurdere egenbetaling for omskjæring

Oslo (NTB): Partiene på Stortinget skal om kort tid komme med signaler om hva de mener er passende egenandel for omskjæring av gutter. Frp og røster i Ap mener foreldrene bør få hele regningen.

Publisert Publisert
  • NTB

— Frp ønsker primært at slike inngrep ikke skal belaste offentlige helsebudsjetter. Vi går derfor inn en for en høy egenandel, sier Frps helsepolitiske talskvinne Kari Kjønaas Kjos til Aftenposten.

Aps helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen er enig, og sier hans egen holdning er at foreldrene skal betale selvkost - altså mellom 8 og 10.000 kroner.

— Dette er ikke en prioritert oppgave for helsevesenet, selv om man kan argumentere for at omskjæring bør skje i mer ordnede former. Egenandelen bør reflektere at dette ikke er noen prioritert oppgave, sier Michaelsen, som presiserer at partiets stortingsgruppe ennå ikke har tatt endelig stilling til saken.

Kari Kjønaas Kjos tar et lite forbehold og sier partiet kan komme til å justere sitt syn noe dersom inngrepene blir for dyre til at folk tar seg råd til det.

Stortingets helse- og omsorgskomité skal snart behandle spørsmålet om landets sykehus skal tilby foreldre å utføre rituell omskjæring av guttebarn. Størrelsen på en slik egenandel skal ifølge regjeringen avgjøres på bakgrunn av Stortingets diskusjon om temaet. (©NTB)

Publisert