Konkurransetilsynet kritisk til dagligvareportal

Oslo (NTB): Konkurransetilsynet tror ikke en prisdatabase for matvarer vil føre til lavere priser for forbrukerne. De frykter svekket konkurranse og høyere priser.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over fem år gammel

Stortingets næringskomité gikk onsdag inn for å etablere en nettbasert portal for dagligvarer. Forbrukere skal kunne få informasjon om næringsinnhold, ingredienser, allergener, opprinnelse og ikke minst pris, skriver Nationen.

Målet med portalen er økt konkurranse, men deler av bransjen og flere eksperter frykter en slik dagligvareportal kan gi dyrere varer og mindre konkurranse på grunn av såkalt «stilltiende prissamarbeid».

— Om det er snakk om perfekt og detaljert prisinformasjon i sanntid er Konkurransetilsynet svært kritisk. Dagligvarekjedene vil kunne enkelt, billig og til enhver tid overvåke hverandre i hvert enkelt lokalt marked, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet til Nationen.

— Det vil gjøre det lettere for kjedene å koordinere prisingen. Det vil føre til svekket konkurranse som går ut over forbrukerne i form av høyere priser, sier han.

Forskningssjef i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), Eivind Jacobsen, har forsket på forbrukere og ny teknologi i varehandelen. Han frykter også prissamarbeid. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.