Thailand for begynnere

Første ferie til Smilets land? Her er ekspertenes råd.

Publisert: Publisert:

ROLIG: Krabi anbefales som reisemål hvis du er førstegangsferierende i Thailand. Norske borgere på turistbesøk kan oppholde seg i Thailand i inntil tretti dager uten å søke om visum.FOTO: Mikel Bilbao Gorostiaga/NTB scanpix

  • Grethe Brandsø
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Er du nybegynner, bør du reise til Krabi, sør i Thailand, tipser Helge Baardseth, mangeårig globetrotter og redaktør i reisemagasinet Vagabond.

FØRSTEREIS: – Dra til Krabi hvis du er nybegynner i Thailand, anbefaler globetrotter Helge Baardseth i reisemagasinet Vagabond.FOTO: NTB scanpix

— I dette området finner du de vakreste strendene. Det er rolige og ordnede forhold. Her kan du feriere i alle prisklasser, og det er enkelt å komme seg hit. Du kan dessuten enkelt dra videre med ferge, for eksempel til den vakre øya Ko Lanta, anbefaler reiseguruen.Fra Norge flyr du direkte til Bangkok, med Norwegian eller Thai Airways, og videre derfra med fly, tog eller båt til Krabi på egen hånd. Eller du kan bestille en pakketur til et av Krabi-provinsens mange chartermål.

— Fordi Krabi-halvøya ikke er så hektisk og folksom som andre deler av landet, er det også et fint og behagelig reisemål for småbarnsfamilier, påpeker Helge Baardseth.

Barn i bagasjen

Mange nordmenn besøker Thailand for første gang sammen med småbarn.

Ifølge overlege ved vaksineavdelingen hos Folkehelseinstituttet, Synne Sandbu, kan du imidlertid vurdere å vente med reiser til eksotiske strøk til barnet har fått standard kombinasjonsvaksine rundt ettårsalderen.

I tillegg bør thailandsfarere – voksne og barn over ett år – vaksineres mot Hepatitt-A.

— Husk også beskyttelse mot solen, samt god matvare- og drikkevannshygiene. Mage- og tarmsykdommer rammer ofte småbarn på ferie, og du bør ikke nøle med å ta barnet til lege dersom diaré eller oppkast vedvarer, sier hun, og tilføyer:

— Thailand har et godt utbygd helsevesen. Men husk at språkvansker kan skape problemer.

Før du bestiller familieturen til Thailand, bør du dessuten være oppmerksom på at det er en forholdsvis lang flyreise, og at landet har potensielt høye temperaturer.

— Men ettersom Thailand er så velorganisert og tilbyr gode bosteder og deilige strender, oppleves det enkelt å ta med små barn hit, mener Tonje Fossum i Ving.

Lena Petterson hos Star Tour, som selv var i Thailand i seks uker da datteren var syv måneder gammel, istemmer:

— Det er deilig å være i Thailand som småbarnsforeldre – thailenderne er nemlig meget glade i barn! Landet har dessuten god infrastruktur, og det enkelt å bevege seg rundt. Du kan for eksempel ta taxi for en svært rimelig penge. Men ta gjerne med et bilsete og liten redningsvest om du tenker å reise mye med bil og båt, tipser hun.

Skal du feriere i Thailand med barn, kan du vurdere å reise i vinterhalvåret. Da er klimaet på de mest populære reisemålene sør i landet på sitt beste. Været er stabilt, og det er ikke for hett.

— Reis i «cold season». Dette er «easy living» for en norsk småbarnsfamilie i januar – veid opp mot parkdresser og mørketid, mener Lena Petterson.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Sommerlig om vinteren

Thailand har lenge vært et populært feriested for vinterfrosne skandinaver, men du kan reise hit hele året.

— Om sommeren er det regntid, men dette gjelder slett ikke alle steder i landet. Plasser som Koh Samui og Khanom sør i Thailand-gulfen er for eksempel ypperlige reisemål også om sommeren, anbefaler Ole Andreas Skjønhals hos Orkidéekspressen, og understreker:

— Husk at regntid uansett ikke er ensbetydende med at det regner hele tiden. Det betyr at det gjerne er regn i en til to timer om ettermiddagen og kvelden – men sol om dagen.

Ikke snakk negativt om det thailandske kongehuset.

Det er mange templer i Thailand – dekk alltid til skuldrene og bruk lange bukser og/eller sarong når du går inn i et. Dette gjelder både kvinner og menn. Behandle dessuten alltid munker med respekt.

I Thailand håndhilser man ikke, men lær deg gjerne å si god dag, takk og lignende.

Vend aldri fotsålene mot noen når du sitter på bakken. Det er uhøflig.

Thailendere er opptatt av renslighet – dusj alltid før du tar massasje på spa eller et bedre massasjested.

Det oppfattes som uhøflig å peke, samt å ta en thailender på hodet.

I Thailand pruter man, men ikke prut livet av deg for noen kroner. Det anses ikke som pent, og det er ikke verdt det.

Det kan fort oppstå språklige misforståelser, men prøv ikke å heve stemmen om du blir frustrert eller irritert. Vær rolig og behersket og forsøk å ta det meste med et smil –¬ det kommer du langt med i "Smilets land".

Vær høflig – vis respekt.

Kilder: Tonje Fossum/Ving, Lena Petterson/Star Tour, Ole Andreas Skjønhals /Orkidéekspressen

Nybegynner-reisemål

Både Krabi-provinsen og øyprovinsen Phuket, sør i landet, passer godt for nybegynnere. Her finner du vakre strender, samtidig som du har flotte utfluktsmuligheter.

Vil du til Bangkok, kan byen enkelt kombineres med et badereisemål i nærheten, som for eksempel Hua Hin, Cha-Am eller Koh Samet.

Khao Lak ligger en time nord for Phuket. Her er du omsluttet av flere naturparker, som gjør at du og kan oppleve eksotisk jungel, elefanter, padle i kano og mye mer. Her er du dessuten ganske nær med båt til de Similan-øyene, som er kjent for å være et dykkeparadis.

Kilder: Helge Baardseth/Vagabond, Tonje Fossum/Ving, Lena Petterson/Star Tour, Ole Andreas Skjønhals /OrkidéEkspressen

Inspirasjon

Guidebøker:

Lauren Smith: Berlitz Pocket Guide Norsk: Phuket

Tobias Larsson: Vagabond: Thailands Øyer & Strender

Mikkel Tofte Jørgensen: Turen Går Til: Thailand

Dan Waites: Culture Shock: Bangkok – A guide to customs and etiquette

Ron Emmons: Eyewitness Top 10 Travel Guide: Bangkok

Roger Jones: Culture Smart: Thailand – A quick guide to customs & etiquette

«Thailand Travel Guide» (Android): Komplett Thailand-guide som virker offline.

«Thailand Offline Map» (Android): Offline Thailand-kart.

«Bangkok City Guide» (Android): Byguide med tips til restauranter, attraksjoner og hoteller i Bangkok.

«Thailand Tourist Guide & Map» (Android): Guide til attraksjoner, hoteller, apoteker og butikker i thailandske byer.

«Bangkok Map and Walks» (iPhone): Bykart med oversikt over gater, restauranter, o.l.

«JJ app» (iPhone): Oversikt over weekend-markedet Jatujak Market, eller JJ-markedet, i Bangkok.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Reise