Ny studie: En enkel pille kan forebygge kreft

Antall tilfeller av tykktarmskreft kan reduseres med 35 prosent hvis friske voksne tar en acetylsalisylsyre-pille daglig i ti år.

Publisert: Publisert:

Holdepunktene for at en pille med acetylsalisylsyre hver dag virker forebyggende mot kreft er styrket. Foto: Thomas Borberg, Politiken

  • Birgitte Vaksdal
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Vi har vært på let etter medikamenter som kan hindre kreftutvikling i befolkningen. Kanskje kan en av løsningene være så enkel som en daglig dose smertestillende tablett med acetylsalisylsyre, sier strategidirektør for kreft i Helsedirektoratet, Kjell Magne Tveit, til Aftenposten.no.

Han har også arbeidet spesielt med mage-tarmkreft som lege og forsker.

Onsdag ble en ny undersøkelse publisert i det anerkjente tidsskriftet Annals of Oncology. Det er en gjennomgang av alle studier som er gjort på effekten av acetylsalisylsyre for å forebygge utvikling av kreft og hindre økt dødelighet. I dag brukes piller som for eksempel Albyl-E og andre acetylsalisylsyrepreparater i lav dose som blodfortynnende middel for pasienter med risiko for hjertekar-sykdom.

Men det har i to-tre tiår vært kjentfra ulike studierat slike tabletter også hemmer utviklingen av kreft i endetarm og tykktarm. Tablettene demper betennelsesprosessen i cellene, prosesser som også er viktig i utvikling av kreft.

Større fordeler enn ulemper

Studien konkluderer slik:

  • Hvis man tar slik medisin hver dag i ti år, kan antall tykktarm-krefttilfeller reduseres med 35 prosent, og dødeligheten med hele 40 prosent. For tykktarmskreft kunne altså 480 dødsfall i året vært unngått hvis dødeligheten ble redusert med 40 prosent.
  • Kreft i mage og spiserør kan bli redusert med 30 prosent, og dødeligheten for disse kreftformene med 35–50 prosent.

- En spennende studie som vi bør følge opp, sier strategidirektør for kreft i Helsedirektoratet, Kjell Magne Tveit.

— Undersøkelsen har fått med seg de aller siste resultatene fra de beste studiene og kliniske utprøvningene. Den konkluderer med at fordelene ved å sette en frisk befolkning på slike medikamenter trolig er større enn ulempene, sier Tveit.

Kan ha alvorlige bivirkninger

Bivirkningene av medisinen kan nemlig også være dødelige: Den forårsaker økt blødningsfare, spesielt hos eldre personer over 70 år, og økt risiko for magesår.

I pressemeldingen fra tidsskriftet heter det at dette er alvorlige bivirkninger som ikke kan ignoreres. Likevel anser professor Jack Cuzick ved Centre for Cancer Prevention i London, som står for studien, at en slik tablett daglig kan være det viktigste man kan gjøre for å redusere kreft i befolkningen nest etter å få folk til å slutte å røyke, og overvektige til å slanke seg.

For å få den ønskede effekten, må folk i alderen 50 og 65 år ta en daglig dose på 75–100 mg pr. dag trolig i minst fem år, kanskje så lenge som ti år.

Men både dosens størrelse og hvor lenge medisinen må tas før den har noen virkning, er usikkert per i dag.

Tar minst ett år å vurdere

— Dette er en spennende studie. Fagmiljøene i Norge bør se på resultatene som presenteres opp mot norske retningslinjer. Vi trenger en nasjonal metodevurdering, oppsummere kunnskap og vurdere nytteverdien av dette, sier Tveit.

Han anslår at man trenger minst ett års tid på å avklare om dette er godt nok dokumentert til at man kan gå til det skritt å sette friske voksne på en daglig dose acetylsalisylsyre.

— Det har alltid uheldige sider å medisinere friske mennesker, og dette må nøye overveies, sier han.

I dag står 378.000 mennesker i Norge på acetylsalisylsyre-medisin som forebyggende middel mot blodpropp, viser tall fra Reseptregisteret til Folkehelseinstituttet. Mange bruker Albyl-E 75 mg. Medisinsk direktør Sigurd Ørstavik i Takeda Nycomed følger de nye studiene om acetylsalisylsyre brukt forebyggende mot kreft med stor interesse. - Vi kan ikke anbefale bruk utover det som er godkjent av Statens legemiddelverk, men vil følge nøye med på myndighetenes anbefalinger, sier han.

Tidligere harKunnskapssenteret på oppdrag fra Helsedirektoratet vurdert acetylsalisylsyre som mulig primærforebygging av kreft hos personer som ikke har hatt kreft tidligere.

Konklusjonen var at det kan redusere både forekomst og dødelighet ved kreft, men at fordelene gikk på bekostning av en klar økning i alvorlige blødninger.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.