Diameteren på en av sirklene måles til 5,2 meter av Sølve Johansen, Gunnar Vatne, Terje Johansen og maskinfører Njål Stokka. Foto: Pål Christensen, Stavanger Aftenblad
Seniorrådgiver Ragnvald Gramstad kan i alle fall slå fast at det ikke er vær og vind som står bak. Foto: Pål Christensen, Stavanger Aftenblad
Er kornet lagt slik av mennesker eller av en helt annen årsak? Foto: Pål Christensen, Stavanger Aftenblad
På kornsirkel-befaring med plast på føttene. Foto: Pål Christensen, Stavanger Aftenblad

Se video og bildegalleri over!

— Hva er det som skjer. Dette er merkelig, utbryter seniorrådgiver Ragnvald Gramstad fra Norsk landbruksrådgivning på Særheim til Aftenbladet.

Sammen med tekniker Gunnar Vatne er han nettopp kommet til Skeie for å se om det kan finnes en naturlig forklaring på kornsirkelen som nå diskuteres heftig landet rundt.

Men så står han bare midt i sirkelen og fikler med mobiltelefonen. Den ringer, kutter ut og ringer.

Typisk, sier eksperten

— Dette er helt typisk for det som kan skje i kornsirkler. Også klokker kan stoppe, forklarer Sølve Johansen.

67-åringen har i 10 år interessert seg sterkt for fenomenet, har besøkt en rekke kornsirkler i utlandet, deltar i en egen Facebook-gruppe, skal holde foredrag om emnet på alternativmessen i Stavanger neste helg og har med spenning tatt turen for å befare Jærens aller første kjente kornsirkel.

Les flere saker om kornsirkelen hos Aftenbladet.no:

Susende lyd

Nå kikker vi alle på klokkene. Da høres en susende lyd. I motlyset kommer noe svevede inn over åkeren, en fjernstyrt drone, trolig sendt fra en spøkefugl som ikke er synlig, men som klarer å lage en fin effekt over seansen.

Mer alvorlig blir neste lyd. En gedigen sprøytemaskin med sjåfør med "gassmaske"kommer mot oss. Det er sekunder før hele formasjonen blir borte og alle undersøkelser må avsluttes på grunn av round-up, men vi får stoppet doningen i siste liten.

Aftenbladet stoppes

Så blir Aftenbladets fotograf plutselig varm i hodet:

— Dette er krise, Geir. Kameraet virker ikke. Vil ikke fokusere. Jeg kommer ikke inn i menyen, lyder det oppgitt fra Pål Christensen, som må hente inn nytt kamera.

Ukjent for folkene på gården

På forhånd fortalte Malin Scheie at hverken hun eller noen andre på gården aner hva eller hvem som står bak det som har skjedd bare et steinkast fra soveromsvinduet hennes. De har ikke hørt noe. De har ikke sett noe.

— Jeg fikk faktisk vite det gjennom Aftenbladet.no, forklarer Malin.

Men Sølve Johansen og hennes kolleger har ventet lenge på at en kornsirkel skulle dukke på Jæren. I Norge er det til nå registrert 38 stykker, men på verdensbasis er det årlig rundt 200. — Den største var like stor som ti fotballbaner. Den var laget med utrolig nøyaktighet; symmetrisk og med geometriske figurer, og kan umulig ha blitt laget på noen få timer av mennesker. Så får folk gjerne tror det de selv vil, mener Sølve Johansen.

Grassidens konklusjon

På Skeie slår ekspertene på gras og korn fast en ting:

— Dette er i alle fall ikke laget av vær og vind, lyder det samstemt fra Gramstad og Vatne.

Men de synes det er merkelig at både gras og korn har lagt seg etter klokka i et så flott mønster. Det er også litt rart at kvega i kornet ikke har reist seg. Og at det ikke er spor ut.

Universitetslæreren

Snart dukker også nabo og universitetslærer Trygve Vatne opp i åkeren.

— Dere må forstå at dette bare er tull. Energi kan ikke forklares på denne måten, er hans budskap.

- Men du kommer selv for å se?

— Ja, jeg måtte jo se på galskapen, humrer Vatne.

Undersøkelsen

Mens målebånd strekkes og korn løftes. Gramstad tar en runde for å finne spor etter folk og håper at det kanskje kan ligge en tønne eller et annet redskap gjemt et sted.

For det er enighet om at formasjonen ikke kan være laget med traktor eller en ATV. Dessuten er figuren så nøyaktig at den må ha blitt laget med navigasjon. Slikt klarer man ikke fra bakken.

Kornsirkel-eksperten

— Men kornet er brukket. Derfor taler mye for at denne kan være laget av mennesker, men vi kan jo aldri vite, lyder det fortsatt søkende fra Sølve Johansen.

For mye av det andre som knyttes til kornsirkler var på plass. De lokaliseres på plasser med fornminner og vann. Skeie hadde begge deler.

Og det var kanskje heller ikke en ulempe at det også lå en nedlagt flystripe like i nærheten?

Fotnote:

Aftenbladets kamera er helt ok når fotografen kommer tilbake på jobben for å redigere disse bildene.

— Jeg er ikke overtroisk, men dette var merkelig, sier Pål Christensen.