Hendelsen fant sted tidligere i juni, skriver Romerikes Blad som først konfronterte Rødt-lederen med saken.

Sent fredag kveld kommenterte Moxnes selv saken på Facebook-siden sin. Han beskriver saken, som har skapt stort engasjement i sosiale medier, som «utrolig pinlig».

Dårlig samvittighet

– Jeg ser at noen mener at politiet overreagerer, og det har jeg behov for å korrigere. De har gjort jobben sin, mens det er jeg som har gjort feil. Jeg har dårlig samvittighet og vil få ut hele forløpet så godt jeg husker det, skriver Rødt-lederen.

Han forklarer at han var på flyplassen på privat reise til et bryllup.

– I en av butikkene kikket jeg på solbriller, og tok med et par jeg likte og lurte på om jeg skulle kjøpe, som jeg la på toppen av bagasjen i bagasjetralla, mens jeg og kjæresten min så på andre briller. Det var her jeg på et tidspunkt må ha tenkt at det var mine egne briller eller ikke tenkt i det hele tatt og lagt dem i lomma, skriver Moxnes.

Fikk panikk

Da de gikk for å spise, skal han ha oppdaget at brillene lå i lomma.

– Jeg fikk panikk og ble redd for hvordan det ville se ut om jeg gikk tilbake til butikken – hva ville de tenke om meg? Ville de tro meg? Og det er her jeg gjør en ny tabbe. Jeg burde ha gått rett tilbake og sett butikkpersonalet i øynene. I stedet tok jeg av lappen og la brillene i bagasjen, skriver partilederen.

Han forklarer at han aldri rakk å tenke over hva han skulle gjøre videre, for det kom en vakt og spurte etter brillene.

– Jeg ble utrolig flau. Da var det ikke rom for noen bortforklaringer, det var bare å ta konsekvensene. Jeg betalte for brillene og har vedtatt forelegget på 3000 kroner som jeg mottok i dag, skriver Moxnes fredag.

Med forsett

Ifølge NRK mener politiet at Moxnes tok brillene med forsett, som betyr at han tok dem med vilje.

«Politimesteren i Øst sikter med dette Bjørnar Moxnes […] for å ha brutt Straffeloven § 323 første ledd, jf. § 321 for å ha tatt en gjenstand som tilhørte en annen, med forsett om å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning», heter det i forelegget.

Politiadvokat Ole-Martin Gurandsrud sier at dette innebærer at han «har handlet med den nødvendige grad av viten».

Politiadvokat Elisabeth Kaspersen påpeker imidlertid overfor VG at alle som går ut av en butikk med ubetalte varer, blir antatt å ha stjålet med forsett.

– Det høres verre ut enn det er. Forelegget tar ikke unntak for hendelig uhell. Har du tatt noe uten samtykke, så er det over, sier Kaspersen.

– Ingen partisak

Moxnes sier han betalte 1199 kroner for brillene etter at sikkerhetsvakten hadde tatt ham på fersken. Ifølge politiadvokat Gurandsrud er solbrillene av merket Hugo Boss.

– Mitt ønske har vært å gjøre opp for meg. Jeg har jo gått ut av en butikk med briller uten å betale, så selv om det ikke var med vilje, er det ryddigst sånn, sier Moxnes.

Rødts partisekretær Reidar Strisland sier han ikke ser noen grunn til at partiet skal se nærmere på saken.

– Jeg stoler på det han sier og ser ingen grunn til at dette skal behandles ytterligere av partiet, sier Strisland til NTB.