WASHINGTON: Rundt klokka 5 norsk tid meldte CNN at deres prognoser viste at demokratene hadde 15 nye plasser i boks. Mange kretser der demokratene ventes å vinne, sto fortsatt igjen.

Men det er fortsatt uklart hvor stort flertallet blir når alle valgkretsene er talt opp. På forhånd ble det spådd at de kunne vinne mellom 20 og 30 nye mandater. Demokratene har ikke tapt en eneste krets.

Dermed er det klart at demokraten Nancy Pelosi blir den første kvinnelige flertallslederen i Representantenes hus, og at demokrater, mange av dem svært liberale, tar over kongresskomiteene.

I Senatsvalget har demokratene vunnet tre nye mandater, i Ohio, Pennsylvania og Rhode Island, og holdt på New Jersey, en stat de fryktet de kunne tape. Men opptellingen fortsetter i de fire andre vippestatene og i Maryland der den svarte republikaneren Michael Steele fortsatt ikke har innrømmet nederlag.

– For forandring

– Amerika har stemt for forandring, sa en opprømt Hillary Clinton, som selv vant sitt gjenvalg med 69 prosent mot 29 prosent for utfordreren John Spencer i New York.

Blant kretsene demokratene har vunnet i Representantenes hus, er kretsen i Florida til Mark Foley som tidligere i høst måtte gå av på grunn av en sexskandale.

Demokratene har også vunnet nye mandater i Indiana, Kentucky, Ohio, Pennsylvania, North Carolina, New Hampshire, New York, Connecticut og Arizona.

Korrupsjon

De første indikasjonene på at valgvinden blåste i demokratisk retning kom med en valgdagsmåling gjort for CNN. Ifølge den var korrupsjon viktigste tema for mange velgere i USA, og Irak kommer først på fjerdeplass.

At korrupsjon er det viktigste tema er en overraskelse for ekspertene og et dårlig tegn for republikanerne. Det forteller at velgerne er sinte over de mange korrupsjonsskandalene som republikanske politikere og lobbyister er ansvarlig for.

Senatet

Det var tidlig klart at Bob Casey hadde tatt plassen til den svært konservative republikaneren Rick Santorum i Pennsylvania, og at Sherrod Brown hadde feid republikaneren Mike DeWine ut av Senatet.

I Rhode Island tapte den moderate republikaneren Lincoln Chafee for Sheldon Whitehouse, til tross for at 62 prosent av velgerne mener at Chafee har gjort en god jobb og setter pris på hans motstand mot Irak-krigen.

I Connecticut greide Joe Lieberman å holde på sin plass, til tross for at han måtte stille som uavhengig etter å ha tapt nominasjonsvalget til Ned Lamont som målbar den sterke motstanden mot Irak-krigen i det nordøstlige USA.

Av de sju statene som regnes som vippestater, var disse de tre som demokratene hadde best sjanse til å vinne. De vil trolig ha større problemer med å erobre senatsplasser fra Tennessee og Virginia.

Spesielt i Virginia er det så jevnt mellom de to kandidatene George Allen og James Webb at det kan gå mot ny opptelling, uansett hvordan det ender.