49 drept i terrorangrep mot moskeer på New Zealand – tre pågrepet

49 mennesker ble drept og 20 alvorlig såret i angrep mot to moskeer i Christchurch på New Zealand. Tre er pågrepet, deriblant en som er siktet for drap.

Skytingen begynte like etter at fredagsbønnen startet rundt klokken 13.40 i Noor-moskeen i Christchurch.

Et vitne forteller til Radio New Zealand (RNZ) at en mann ikledd militærjakke, hjelm og briller entret moskeen og avfyrte skuddene.

– Det var et nøye planlagt angrep, men våre verdier kan ikke bli svekket av dette angrepet. Jeg fordømmer ideologien til personene som sto bak dette. Dere valgte kanskje oss, men vi avviser dere fullstendig, sier New Zealands gråtkvalte statsminister Jacinda Ardern.

Fredagsbønn

Opptil 500 personer kan ha vært i Noor-moskeen da skytingen startet, ifølge leder Mustafa Farouk i en muslimsk paraplyorganisasjon på New Zealand.

– Jeg så døde mennesker overalt, sier øyenvitnet Len Peneha.

Ifølge politiet ble 41 personer drept i Noor-moskeen. Kort tid senere ble det meldt om skyting i Linwood-moskeen i samme by. Der ble sju drept, ifølge politiet. Det er uklart hvor det siste offeret ble skutt.

Politiet fant også to hjemmelagde bomber i biler. De ble uskadeliggjort.

Skoler og gater ble sperret av. Også Cathedral Square, der tusenvis av elever og studenter skulle holde en klimamarkering, ble sperret.

Fengslingsmøte

Politiet opplyste først at tre menn og en kvinne var pågrepet, men statsminister Jacinda Ardern sier en av dem er sjekket ut av saken. En av de antatte gjerningsmennene er en voldelig høyreekstremist fra Australia, opplyser Australias statsminister Scott Morrison.

Den ene av de tre pågrepne er en mann i slutten av 20-årene. Han er siktet for drap og blir framstilt for varetektsfengsling lørdag morgen.

De to andre ble pågrepet med våpen, men det er uklart om de har forbindelse til angrepet, opplyste New Zealands politisjef Mike Bush fredag kveld.

Frykter nye angrep

På Twitter ble det lagt ut et manifest som hevdes å være forfattet av mannen i slutten av 20-årene. Der hevdes det at han har vært i kontakt med Anders Behring Breivik, som soner i Skien fengsel. Kriminalomsorgen vil ikke kommentere overfor NTB om det har vært noen kontakt.

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp sier til TT at han frykter nye angrep.

– Det kan også komme såkalte copycat-forsøk eller hatreaksjoner fra den andre siden. Det blir et svært politisert debattklima rundt disse spørsmålene, sier forskeren.

Fordømmelse

– Jeg fordømmer det voldelige, høyreekstreme terrorangrepet som tok livet av så mange uskyldige newzealendere idet de på fredelig vis skulle praktisere sin tro i moskeene i Christchurch, skriver Morrison på Twitter.

Dette er en av de mørkeste dagene i landets historie, sier statsminister Ardern.

– Mange av dem som er rammet av denne skytingen, kan ha innvandrerbakgrunn eller til og med være flyktninger. De har valgt å gjøre New Zealand til sitt hjem, og New Zealand er deres hjem. De er oss. Personene bak denne volden er ikke oss. De har ingen plass i New Zealand, sier hun.

Fordømmelser og kondolanser har kommet fra en rekke land, blant annet Storbritannia, Tyrkia og Pakistan. EU lover å stå sammen med New Zealand. Det gjør også NATO-sjef Jens Stoltenberg, som fordømmer angrepet.

Advarer mot video

Newzealandsk politi advarer mot å dele en video som viser en glattbarbert hvit, korthåret mann som kjører til en moské der han begynner å skyte. AFP har analysert videoen, som ble direktesendt på Facebook Live, og konkludert med at den er ekte. Videoen er ikke verifisert av politi eller andre.

– Vi oppfordrer på det sterkeste til at videolenken ikke blir delt. Vi jobber med å få fjernet ethvert opptak, uttaler politiet videre.

Vis fakta ↓
Dette vet vi om skytingen på New Zealand