Petersen deltok tidligere torsdag sammen med mange andre internasjonale ledere på et utvidet toppmøte i den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN.Etter møtet i Indonesias hovedstad Jakarta, fløy Petersen til Phuket i Thailand, hvor han blant annet skal treffe norske pårørende.

— Vi skal sette oss sammen og snakke oss gjennom det hele. Jeg skal besvare de spørsmålene som måtte være, sa Petersen umiddelbart etter landing i Phuket.

Utenriksministeren kommer også til å treffe hjelpearbeidere og trolig besøke noen av de thailandske turistområdene som ble rammet av naturkatastrofen.

Jan Petersen er også opptatt av på vegne av de norske berørte å vise takknemlighet overfor måten thailenderne hjalp ofrene for katastrofen på.

— Flere pårørende kom bort til meg og sa at vi nå måtte vise takknemlighet overfor thailenderne, både til myndighetene og til de enkelte thailenderne. Jeg vil fremføre denne takken, sier Petersen, som skal til hovedstaden Bangkok etter besøket i katastrofeområdene.

Petersen mener også det er viktig å få de norske omkomne hjem så raskt som mulig.

— Det er viktig og det har vært viktig hele tiden. Men vi har klare prosedyrer som må følges, og det er viktig for oss at dette skjer i verdige former, sa utenriksministeren til NTB.