Anonyme kilder i FN-systemet har rettet en anklagende pekefinger mot pakistanske og indiske soldater i MONUC-styrken, som til sammen teller rundt 17.000 soldater.BBC har gransket påstandene i halvannet år, og konkluderer med at pakistanske FN-soldater i byen Mongbwalu skal ha forsynt FNI-militsen med våpen i bytte mot gull.

Indiske soldater i Goma-området skal på sin side ha handlet direkte med hutumilitsen som var ansvarlig for folkemordet i Rwanda.

Politiske årsakerFN etterforsket noen av anklagene i 2007, men fant ikke dokumentasjon for påstandene om slik ulovlig virksomhet. BBCs kilder hevder etterforskningen ble stanset av politiske årsaker.

FN avviser de nye anklagene som villedende, og stiller spørsmål ved motivene til BBCs kilder.

— Mye av informasjonen i denne rapporten, er enten rykter eller kommer fra kilder som militsledere. Det er all grunn til å stille spørsmål ved integriteten og motivene til disse kildene, som selv har vært arrestert av FN-styrken, sier en talskvinne ved FN-hovedkvarteret i New York.

— Villedende- Selv om FN tar disse anklagene svært alvorlig, er det vårt syn at denne rapporten er villedende og at den utelater en rekke viktige faktorer, sier talskvinnen Marie Okabe.

Okabe viser til at FN selv har gransket påstandene om ulovlig handel med våpen, gull og elfenbein i Kongo, uten å finne belegg for at de var sanne.

— De fant imidlertid at enkelte pakistanske soldater, som ikke lot seg identifisere, hadde bidratt med mat, transport og sikkerhet for en gruppe indisk-kenyanske forretningsmenn som var involvert i ulovlig handel med gull, medgir lederen for FNs fredsbevarende styrker, Jean-Marie Guehenno, i et brev til BBC.

Nekter å samarbeideFem medlemmer av den pakistanske kontingenten nektet å samarbeide med granskerne, noe FN har bedt pakistanske myndigheter om å følge opp, opplyser Guehenno.

Etterforskningen har også vist at indiske soldater i styrken har kjøpt ulovlig gull i Kongo, og at indiske myndigheter er varslet om dette.

Pakistanske myndigheter har ikke svart på FN-etterforskernes anklager, og har heller ikke villet kommentere saken overfor BBC.

Talsmenn for det indiske forsvaret sier til BBC at påstandene utelukkende bygger på rykter. (©NTB)