Kinesiske myndigheter ønsker å vise et glansbilde av landet, og slår stadig hardere ned på kritikere og dissidenter, konstaterer Amnesty i en ny rapport.Organisasjonen tror ikke sommer-OL vil bidra til å bedre menneskerettssituasjonen i Kina og oppfordrer andre lands ledere til å skjerpe tonen overfor myndighetene i Beijing.

Kritiserer IOCAmnesty kritiserer også Den internasjonale olympiske komité (IOC) for ikke å legge tilstrekkelig press på Beijing, bare fire måneder før OL-åpningen 8. august.

— Det blir stadig klarere at mange av overgrepene som nå skjer, ikke finner sted til tross for at det skal holdes OL, men som følge av OL, heter det i rapporten.

Amnestys leder Irene Khan anklager kinesiske myndigheter for å ville presentere et glansbilde av landet som stabilt og harmonisk, noe kritikere av regimet betaler prisen for.

Stilltiende akseptAmnesty har også tidligere kritisert IOC for unnfallenhet overfor Kina. Det er på høy tid at man tar bladet fra munnen, slik at ikke tausheten skal framstå som en stilltiende aksept av menneskerettsbrudd, mener organisasjonen.

IOC kritiseres for å framheve påståtte fremskritt, mens de unnlater å ta opp forhold som er forverret.

— Amnesty Internasjonal finner det galt at man offentlig viser til fremskritt på enkelte områder, samtidig som man overser forverringene på andre områder, heter det i Amnesty-rapporten.

— Ingen mirakelkurIOC avviser kritikken, og sier i en kunngjøring at det ikke er Den internasjonale olympiske komiteens oppgave å overvåke menneskerettsutviklingen eller presse regjeringer til å sette i verk sosiale, økonomiske eller politiske endringer.

— OL er en katalysator for endring og en god kraft, ikke en mirakelkur mot alt som er vondt, sier IOC. (©NTB)