Selv om oljebransjen mener at vi har funnet så lite olje og gass at myndighetene er åpne før leting også i Nord-Norge, viser en ny undersøkelse gjengitt i Stavanger Aftenblad og Aftenposten at forholdene i Norge tross alt er langt bedre enn i mange andre land.Statistikk fra analyseselskapet Rystad Energy viser nemlig at Norge topper statistikken over olje— og gassfunn hittil i år, hvis man holder utenfor ukonvensjonelle ressurser som skifergass og oljesand.

Norge har til sammen funnet verdier for rundt 1.400 milliarder kroner, noe som gjør at vi topper listen foran andre store oljenasjoner som Irak, Iran, Brasil, USA og Russland.

Det er det viktige dobbeltfunnet Avaldsnes og Aldous Sør i et område i Nordsjøen som lenge var avskrevet, som gir Norge førsteplassen på listen.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener at når skatteinntektene fra dette gigantfunnet settes inn i Oljefondet kan det gi 25 milliarder kroner ekstra årlig på statsbudsjettet og likevel følge handlingsregelen. (©NTB)