Det utspant seg ville jubelscener i Tripoli etter at opprørerne hadde tatt kontroll over Bab al-Azizya, hovedkvarteret til Gaddafi. Statuer ble veltet, skuddene ljomet, og flagget heist over den symboltunge bygningen.

Øverstkommanderende for de libyske opprørsstyrkene i Tripoli erklærte tirsdag kveld seier i slaget om hovedstaden.

– Vi har vunnet slaget. Gaddafi og hans medsammensvorne har rømt som rotter. Det militære slaget om Tripoli er over nå, sa Abdel Hakim Belhaj til TV-stasjonen Al Jazeera.

Ifølge Belhaj har opprørsstyrkene sikret om lag 90 prosent av Gaddafis hovedkvarter Bab al-Azizya etter at de stormet området tidligere på dagen.

– Det er imidlertid fortsatt små lommer med motstand, sier kommandanten.

Opprørerne skal også ha tatt kontroll over den viktige oljehavnbyen Ras Lanuf.

Norge anerkjenner nå opprørernes såkalte overgangsråd som Libyas legitime myndighet.

Flyktet

En libysk opprører skyter mot Muammar Gaddafis hovedkvarter i Tripoli. Opprørerne har nå kontroll over store deler av Tripoli. Foto: Reuters / Zohra Bensemra / SCANPIX Foto: Scanpix

– Det ser ut som om Gaddafi og hans medarbeidere sprang fra alt sammen. Teen sto fortsatt og kokte på ovnen, fortalte en opprørssoldat til CNN-reporteren Sara Sidner, som tirsdag kveld var inne på Gaddafis festningsaktige hovedkvarter Bab al-Azizya.

Han forteller at opprørssoldatene har gjennomsøkt deler av Gaddafis hovedkvarter uten å finne verken Gaddafi selv, hans sønner, medarbeidere eller lojale soldater.

– De har løpt fra biler og fra sine våpen, forteller opprørssoldaten.

Det er usikkert hvor Gaddafi og hans familie befinner seg, men ifølge opprørsleder Guma El-Gamaty er Gaddafi enten i eller like utenfor Tripoli.

Ville jubelscener

ille jubelscener utspant seg i Tripoli etter at det ble kjent at den forhatte diktatoren Muammar Gaddafi flyktet fra hovedkvarteret sitt. Foto: Reuters / Zohra Bensemra / SCANPIX

Opprørerne som tok seg inn i Bab al-Azizya. kunne forsyne seg med store mengder våpen. Mange benyttet anledningen til å skyte i været – en livsfarlig gledesmarkering.

– Det er over! Gaddafi er over og ut, jublet en mann.

En statue av Gaddafi ble veltet og ødelagt. Opprørere tråkket på det avrevne metallhodet og holdt det jublende opp i lufta.

Den kjente statuen med hånden som holder et amerikansk fly, ble også forsøkt ødelagt. Statuen er fra 1986 og et bilde på Gaddafis Libya.

Norsk anerkjennelse

Selv om skjebnen til Gadaffi fortsatt er usikker, er det klart at opprørerne har makten.

Norge har tatt konsekvensen av det og anser nå at Det nasjonale overgangsrådet NTC er den legitime myndigheten i Libya, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Vi må se fremover. Så snart situasjonen i Libya tillater det, er det viktig å få etablert en bred og samlende overgangsregjering som kan styre landet gjennom den kommende overgangsfasen, sa Støre (Ap) i en uttalelse tirsdag.

Støtte

– Vi vil meddele overgangsrådet den norske holdningen i løpet av dagen og videreføre drøftelser om hvordan Norge konkret kan støtte opp om den videre utviklingen i Libya, sier Støre.

Norge skal for øvrig ta imot rundt 300 flyktninger fra Libya. De første åtte skulle komme til Gardermoen tirsdag kveld.

Krigen har lagt stort press på sykehusene i Libya, og situasjonen begynner å bli desperat

– Det er mange sårede nå, og sykehusene har ikke fått inn forsyninger på lang tid, sier rådgiver Jack Herheim i Leger Uten Grenser til NTB.