-Det betyr at dette drar ut, sier advokat Cato Schiøtz til NTB.-Det betyr trolig at det kommer en avgjørelse i dag. Hvis ikke ville de ha bestilt middag til hotellet, sier advokat Harald Stabell til NTB.

-Men det kan bli sent, legger han til. Alternativet ville jo vært at juryen droppet middagen, det gjorde den ikke.

Advokat Steinar Wiik Sørvik som forsvarer Lars Grønnerød, sier at middagsbestillingen tydelig betyr at juryens kjennelse ikke kommer med det første.

Reinsdyrkaker

27 timer etter at juryen trakk seg tilbake for rådslagning onsdag ettermiddag, bestilte de ti edsvorne menn og kvinner middag for annen gang.

Dette kan bety at juryen fortsatt har en vei å gå før de er klare til å komme med kjennelsen mot de fire som er tiltalt for trippeldrapene på Orderud gård. ¿Det blir reinsdyrskaker i dag. De ba om å få maten så fort som mulig, sier kokken ved Åråsen konferansesenter til NTB.

Nervene lå nesten utenpå advokater og pressefolk og pårørende på Åråsen hele onsdag.

¿Ingen kan vel da tenke seg hvordan det er for de tiltalte, sier Lars Grønnerøds forsvarer, advokat Morten Kjensli til NTB.

Kranglet om stoler

For situasjonen var så anspent at pressefolk på morgenen kranglet seg imellom om stoler i rettslokalet. Og advokatene var så i helspenn at ethvert rykte om at noe visst nok skulle skje førte til at nesten alle reise seg opp i samme sekund. Og stemningen var så nervøs at pressefolk begynte å løpe i samme retning ved den minste antydning til at en kollega avfyrte en blitz.

-Hvordan er ikke da situasjonen for de tiltalte som sitter og venter på at deres skjebne skal besegles, mente forsvarerne NTB snakket med. -Det blir bare verre og verre, sier advokat Cato Schiøtz om hvordan Per Orderud har det.

Blir avklaring

Det eneste som torsdag ettermiddag var sikkert om juryens kjennelse, er at den kommer. Juryen må komme med en kjennelse selv om det er uenighet innad blant de ti jurymedlemmene. Det er ikke sånn i Norge som i den amerikanske filmen "12 edsvorne menn" som bygger på ordningen der alle må være enige før juryen avsier kjennelse.

I Norge holder det med at et mindretall på fire mener at en tiltalt er uskyldig, før hele juryen må frifinne. Altså kreves det sju stemmer eller mer for å få domfellelse.

Men juryen kan i prinsippet sitte sammen hvor lenge den vil. Allerede nokså tidlig torsdag gikk det rykter på Åråsen om at det kanskje ikke blir kjennelse før fredag.

På Åråsen ble det torsdag også spekulert i om den lange arbeidstiden juryen bruker tilsier at det er uenighet innad i juryen. Den lange tiden kan imidlertid også tilskrives at det er en svært vanskelig sak juryen skal ta stilling til. Siden 14. januar har de hørt utallige vitner som er kommet med utallige forskjellige versjoner av saken.

Tribuneslitere

Mens juryen arbeidet i rådslagningsrommet på Åråsen, brukte advokatene, pressefolkene og en del av de pårørende ventetiden på forskjellig vis. I perioder var det tidvis folksomt ute på tribunene. Og sjelden har vel en fotballbane hatt maken til tribunepublikum.

På en benkerad satt Orderud-aktorene, statsadvokatene Jørn Sigurd Maurud og Olav Helge Thue. Litt lenger bak satt advokat Harald Stabell som forsvarer Per Orderud, sammen med forsvareren til Lars Grønnerød, advokat Morten Kjensli. Lenger bortenfor satt mor til de to tiltalte kvinnene, Bodil Kirkemo. Hun var tydelig nervøs i ventetiden før juryen avgjøre skjebnen til døtrene hennes, Veronica Orderud og Kristin Kirkemo Haukeland.

Spørrespill og intervju

På bakrommene satt de tiltalte. Kristin Kirkemo Haukeland skal også torsdag ha fått ventetiden til å gå med å spille spørrespill. Ekteparet Orderud holdt sammen. Lars Grønnerød ventet også spent, han lot seg under ventetiden intervjue av Nettavisen. -21 års fengsel blir i så fall en ny tidsregning for meg. Men jeg håper på at jeg blir frifunnet, sier Lars Grønnerød til Nettavisen. I intervjuet sier Grønnerød at "han føler at han ikke har gjort noe galt". -Hvis jeg hadde forstått at noen ville bli drept med det våpenet jeg overleverte til Per Orderud, ville jeg aldri ha gjort det, sier han. Midt på dagen gikk Veronica Orderud ut for å gå på toalettet, nærmest som i en spissrotgang blant alle tilskuerne som hadde møtt opp for å se og høre juryens kjennelse. Hun så utrolig sliten og redd ut i ansiktet.