ALGER/OSLO: Det er en kilde i den algeriske sikkerhetstjenesten som opplyser at 30 gisler er drept. To briter, to japanere og en franskmann er blant utlendingene som er drept, ifølge kilden.

Minst åtte av de drepte er fra Algerie, mens nasjonaliteten til de siste 15 som også er drept, foreløpig ikke er kjent. Ni nordmenn var blant gislene, men det er ikke kommet fram informasjon om hvordan det har gått med dem. Flere utlendinger skal også ha blitt såret.

Torsdag ettermiddag gikk algeriske sikkerhetsstyrker til angrep på gisseltakerne som hadde forskanset seg inne på Statoils gassanlegg sørøst i Algerie. Ifølge algeriske myndigheter er aksjonen nå avsluttet.

Elleve gisseltakere drept

Minst elleve gisseltakere ble drept i militæraksjonen, ifølge den algeriske sikkerhetskilden. De drepte gisseltakerne er tre egyptere, to algeriere, to tunisiere, to libyere, en franskmann og en malier, ifølge kilden.

Lederen for gisseloperasjonen, Abu al-Baraa, skal være blant dem som mistet livet. Abu al-Baraa var en hovedskikkelse innen Mokhtar Belmokhtars brigade, som ledet gisselaksjonen.

En annen av de drepte skal være Lamin Beshneb, som brukte dekknavnet Taher og var leder for islamistgruppen Ørkenens sønner for islamsk rettferdighet, sier kilder til det mauritanske nyhetsbyrået API.

– Voksende uro

Angrepet fra de algeriske sikkerhetsstyrkene ble satt inn for å redde gislene inne på gassanlegget.

Gisseltakerne hadde på forhånd truet med å drepe gisler hvis gassanlegget ble angrepet, og mange vestlige land var torsdag kveld bekymret for konsekvensene av militæraksjonen og etterlyste mer informasjon fra algeriske myndigheter.

Talsmannen for David Cameron sier at den britiske statsministeren helst hadde sett at han ble informert om aksjonen på forhånd. Japans viseutenriksminister Minoru Kiuchi forlangte på sin side at aksjonen ble stanset. Også statsminister Jens Stoltenberg (Ap) manet til ro torsdag.

– Både vi og andre lands regjeringer har uttrykt viktigheten av å vise tilbakeholdenhet og at gislenes liv og helse er det primære, sa Stoltenberg.

– Gode samtaler

Fra Washington og Paris ble det også etterlyst mer informasjon om konsekvensene av det algeriske angrepet.

Selv om verken Stoltenberg eller andre lands regjeringer direkte vil kritisere militæroperasjonen, øker bekymringene for at aksjonen var mislykket og at mange gisler har mistet livet.

– Det skal veldig lite til for at en slik aksjon går galt, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen til NRK.

Statoils konsernsjef Helge Lund kunne sent torsdag kveld ikke gi de pårørende mer informasjon enn det som var kommet fram tidligere på kvelden.

På en pressekonferanse torsdag kveld sa han at han opplevde møtet med de pårørende som krevende fordi det var mennesker som hadde det vondt.

– Men samtalene var likevel gode, sa Lund.

– Kom fra Libya

Den algeriske innenriksministeren Dahou Ould Kablia opplyste torsdag kveld at gisseltakerne tok seg inn i Algerie via Libya. In Aménas ligger like ved grensen til Libya.

– Vi har gjentatte ganger henvendt oss til libyske myndigheter fordi vi er bekymret for grensekontrollen, sier Kablia til den algeriske avisenEchorouk.