Benjamin Netanyahu under en pressekonferanse i Tel Aviv forrige uke. Benjamin Netanyahu under en pressekonferanse i Tel Aviv forrige uke. Foto: Gali Tibbon / Reuters / NTB scanpix

Israel sier ja til våpenhvile

Israel sier ja til en foreslått våpenhvileavtale, men Hamas nekter. Like etter nedtrappingen skulle begynt, sendte Hamas raketter inn i Israel.

«Vår kamp med fienden fortsetter», uttaler Hamas' væpnede fløy ifølge DPA.

Mandag kveld la Egypt fram et forslag til våpenhvile mellom partene i den ukelange konflikten i Midtøsten. Forslaget innebar en nedtrapping fra klokken 8 tirsdag morgen, og en fullstendig våpenhvile fra klokken 20. Hamas' væpnede fløy sier ifølge DPA at de sendte to raketter mot det israelske samfunnet Nir Oz like etter klokken 8. Minutter tidligere hadde det israelske sikkerhetsutvalget vedtatt den foreslåtte våpenhvilen under et møte i Tel Aviv.

Hamas stiller krav

Både Hamas' politiske og væpnede fløyer avviser forslaget. I en uttalelse sendt fra brigadene heter det at forslaget «ikke er verdt blekket den er skrevet med».

– Ingen har kontaktet oss om våpenhvilen som det nå snakkes om i mediene, verken offisielt eller uoffisielt, men dersom innholdet i dette forslaget er gjengitt riktig, er det snakk om ren overgivelse, og det avviser vi tvert, heter det i en uttalelse gjengitt av AFP.

Tidligere har bevegelsens ledere sagt at de ikke vil godta en våpenhvile uten at blokaden av Gazastripen tar slutt.

Hamas vurderer Egypts forslag til våpenhvile på Gazastripen og har ennå ikke tatt stilling til det, sier en av Hamas' ledere tirsdag formiddag.

«Vår kamp mot fienden fortsetter» lød de første meldingene fra Hamas, som sendte flere raketter inn i Israel etter at nedtrappingen skulle begynne.

Moussa Abu Marzouk, en av de øverste lederne i Hamas, sier tirsdag formiddag at bevegelsen fortsatt vurderer forslaget, og at den ikke offisielt har tatt stilling til det.

Nye angrep

Natt til tirsdag fortsatte konflikten. Ifølge Israel ble det sendt to raketter inn i Israel, men disse skal ikke ha gjort noen skade. Samtidig bombet Israel 25 mål på Gazastripen, melder Reuters.

Ifølge helsepersonell på palestinsk side ble en 63 år gammel mann og en 52 år gammel kvinne drept i nattens bombeangrep. Dermed er 182 mennesker drept på Gazastripen, ifølge palestinske tall.

Ingen er drept på Israelsk side etter at militæroffensiven mot Gazastripen startet for åtte dager siden. FN har tidligere sagt at 80 prosent av ofrene på Gazastripen er sivile.

Brende til Midtøsten

Utenriksminister Børge Brende (H) tror en våpenhvileavtale i den ukelange konflikten kan være nært forestående.

– Det er positivt at det israelske sikkerhetsutvalget har stemt for det egyptiske forslaget. Jeg opplever at de palestinske selvstyremyndighetene også er positive til avtalen. Nå er Hamas under et enormt press og er nødt til å vurdere dette seriøst, sier Brende til NTB.

Utenriksministeren reiser selv til Midtøsten tirsdag, der han blant annet skal møte Israels utenriksminister Avigdor Lieberman og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Han sier Norge vil presse på for å få i stand en våpenhvileavtale.

– For oss er det viktig at en våpenhvile legger grunnlaget for å heve blokaden av Gazastripen, og for videre forhandlinger om en tostatsløsning. Løser man ikke det grunnleggende, vil konflikt og vold blusse opp igjen, sier Brende.

– At Israel sier ja til en våpenhvile er en positiv utvikling. Det neste døgnet vil bli svært viktig. Mye står på spill, sier han