SYDPOLEN: De siste dagene har Vegard Ulvang, Harald Dag Jølle, Stein P. Aasheim og Jan-Gunnar Winther hatt medvind. Men vinden har vært for sterk til å bruke skiseil. Ulvang gikk rett til vers med sitt seil, og ble holdt igjen av to sleder og medseiler Winther.

Nå er ekspedisjonen ferdig med Ross-isen, og har startet oppstigningen av Axel Heiberg-breen. Om de får fin medvind når klatringen er unnagjort, og kan bruke seilene, har de en mulighet til å rekke målet den 14. desember, 100 år etter Amundsen.

Ulvang ligger nå ca 80 kilometer etter Amundsen. De har klart drøyt 32 kilometer i døgnet, noe som er betydelig raskere enn i starten.

De fire mennene har tilbakelagt 788 kilometer og hadde søndag ettermiddag 523 km igjen til målet.

Heier på pappa

Ulvangs barn Runa og Nora oppmuntrer faren flere ganger om dagen. På matskålen hans har de skrevet ”Velg kamp, pappa!”, og alt tyder på at faren og resten av følget virkelig vil stå på for å rekke målet tidsnok.

Foran jubileumsekspedisjonen ligger 60 år gamle Asle T. Johansen og hans ekspedisjon. De har klatret opp bratt is, og er inne på selve Sydpol-platået på ca 2800 meters høyde. Foran dem er det en enorm nærmest flat vidde. Om ikke noe dramatisk hender, vil de nå målet før 14/12. Skøyteløperen og legen fra Alta har holdt stor fart. Ekspedisjonen er den første noensinne som har kommet seg opp breen uten hunder. Roald Amundsen brukte hunder i 1911, det samme gjorde Monica Kristensen i 1986. Johansen og Gaute Grindheim går i samme typen utstyr og klær som Amundsen benyttet. Tredjemann på laget, Agnar Berg, går i moderne polarutstyr. På deres hjemmesider forteller de om hardt slit i ”Det store brefallet”, og om tunge tak for å bringe sleder og alt utstyr 400 høydemeter nesten rett opp.

Snøblinde

Det falt 60 cm snø i løpet av kort tid, noe som førte til at Johansen, Grindheim og Berg måtte tråkke spor og gå flere runder med utstyr.Sikten var dårlig og det var vanskelig å se kontrastene. På grunn av store sprekker og vanskelig sikt var det i perioder nødvendig å gå uten solbriller, dette førte til at to av deltakerne, Gaute Grindhaug og Agnar Berg fikk lettere snøblindhet.

14. desember er det planlagt stor markering på Sydpolen, 100 år etter at Roald Amundsen og hans fire menn vant kappløpet mot Scott og hans ekspedisjon. Statsminister Jens Stoltenberg og et større norsk følge skal etter planen være på 90 grader sør for å ta i mot ekspedisjonene.