Det er uvisst hvor lenge Bergensbanen forblir stengt. Brannen startet i et 200 meter langt overbygg, som toget kjørte inn i. Brannen spredte seg så til toget.

– Toget og overbygget er totalskadd, sier varabrannsjef Karl Otto Nesdal i Bergen brannvesen til NTB.

Det var en stund fare for at også stasjonsbygningen skulle bli rammet av flammene, men like før klokken 16.30 kunne varabrannsjefen melde at det ikke lenger var noen fare for at brannen skulle spre seg.

– Det har vært tilløp til brann i bygningen, men heldigvis klarte brannvesenet å slukke den. Det er blitt en del vann— og sotskader, men kritiske installasjoner knyttet til signalanlegget er reddet, sier pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket.

Fikk låne togvognerEkspresstog med åtte vogner var på vei fra Bergen til Oslo da det kjørte inn i det brennende snøoverbygget. Strømmen gikk og toget ble stående. De 257 passasjerene ble evakuert fra toget og ned på en anleggsvei et stykke fra stasjonen.

– Evakueringen foregikk helt uten dramatikk, sier Harry Korslund.

Mange av passasjerene fikk ikke med seg bagasje eller verdisaker, blant dem elever fra en tiendeklasse ved Voss ungdomsskole.

– Vi kjente sterk røyklukt og så røyk utenfor toget også. Så fikk vi beskjed om å evakuere. Men ingen sa noe om å ta med seg bagasjen, så nå har omtrent halvparten av klassen mistet alt de hadde med seg. Det var dyre ting, som bærbare PC-er, forteller Nora Rogne (16) i tiendeklassen til bt.no.

Passasjerene måtte vente i tre timer før de ble fraktet til Voss med togvogner lånt fra Flåmsbanen.

– Det er klart at det nok var en kald og guffen opplevelse for passasjerene, sier Korslund.

Stengt baneDet er uvisst hvor lenge Bergensbanen vil være stengt.

– Det avhenger av hvor store skader som er gjort, sier Korslund.

Det er allerede klart at brannen har gjort skader for mange millioner.

Bergensbanen er stengt for trafikk mellom Geilo og Myrdal. Passasjerene blir fraktet med buss på strekningen, og det må regnes med forsinkelser, opplyser NSB.

Hallingskeid stasjon ligger i Ulvik kommune mellom Myrdal og Finse. På grunn av værforholdene vinterstid, ligger stasjonen inne i et snøoverbygg. Stasjonen brant ned i oktober 1960, og det var også brann i den høsten 2008. (©NTB)