– Det har vært ubehagelig, og vi er kjempeglade for at saken skal være avklart, sier Lauvås til NRK mandag ettermiddag.Ordføreren var på båttur i Sverige da han mottok truslene, og politiet reiste til huset hans i Ørje for å hente resten av familien. Lauvås ønsker ikke å si noe mer om saken, men det skal ikke være snakk om drapstrusler. Politiet betegner trusselen som alvorlig.

– I disse dager vil dette selvfølgelig bli ekstra alvorlig sett på fra politiets side, så saken er nå under etterforskning, sier lensmann Erling Leknes i Marker og Rømskog. Politiet bekrefter også at de har pågrepet en mann i Indre Østfold. Han sitter mandag ettermiddag i avhør, og han har innrømmet forholdet.

Lauvås har også tidligere mottatt mindre hyggelige telefonsamtaler, forteller han, men aldri noe som dette. Nå setter ordføreren sin lit til politiet og håper etterforskningen vil nøste opp det som trengs.

Valgforsker og professor Frank Aarebrot opplyser at det er vanlig at politikere får trusler og sjikanerende telefonsamtaler. Uten å kjenne til denne konkrete saken, sier Aarebrot på generelt grunnlag at terrorhandlingene 22. juli kan føre til flere trusler.

– Det er ikke sikkert at disse syke menneskene mener å gjøre handlingen. Men nå er alle «på tuppa», og det er bedre å være føre var, sier Aarebrot til VG Nett.

Sannsynligheten for at trusler blir satt ut i livet er relativt liten, mener han.

– De fleste nøyer seg med feige, anonyme trusler. Men det triste er jo at når trusselpersonen får høre at en familie blir evakuert, kan han sitte og kose seg og føle at han har makt, sier Aarebrot. (©NTB)