STAVANGER: Flere av oss vil bli syke av det vi spiser og drikker, ifølge en ny rapport.

Sykdomsutbruddene vil øke med opptil 20 prosent i løpet av de neste ti årene, spår nordiske eksperter på næringsmiddelrisiko, skriver Aftenbladet.

E.coli og salmonella

EUs risikovurderingsorgan, EFSA, har en egen enhet som jobber med å fange opp kommende risikoer. De nordiske landene har samarbeidet om en felles undersøkelse for å kartlegge hva eksperter innen næringsmiddelrisiko forventer i framtiden.110 eksperter deltok, 34 av disse var norske.

Resultatene viser at ekspertene forventer at antallet vann— og matbårne sykdomsutbrudd vil øke med mellom 10 og 20 prosent i perioden 2011 – 2020, sammenlignet med perioden 2001 – 2010. - Det er snakk om næringsmiddelbårne sykdommer som gir diaré, oppkast og kvalme. Og kjente bakterier som forårsaker dette er salmonella og e.coli - i tillegg til andre typer , sier seniorrådgiver Åse Fulke i Mattilsynet til Aftenbladet.

Den største smittekilden

Importerte frukt og grønnsaker som spises rå blir den største smittekilden, spår ekspertene.

— Spises de rå, blir de jo ikke varmebehandlet. Og er de importerte, kan de komme fra land og inneholde bakterier som vi ikke vet så mye om, sier Fulke.

- At importerte grønnsaker og frukt vil bli et større problem i framtiden, er i tråd med det vi har hørt mange ganger før. Vi så for eksempel e.coli-epidemien i fjor i Tyskland som skyldtes bønnespirer, legger hun til.

Slik minsker du risikoen

Epidemier er selvfølgelig mer sjeldne, men matforgiftning i mindre skala forekommer ganske ofte. 1 av 4 vil oppleve slike plager i løpet av ett år, ifølge Norsk Helseinformatikk. Men det er få som melder fra om det.

— Det er nok en stor underrapportering av sykdom som skyldes mat. De aller fleste er så vant med litt magesjau at de melder det ikke inn, men er hjemme i to dager, sier Fulke.

Det viktigste du kan gjøre for å unngå å bli syk er å være mer oppmerksom på kjøkkenhygiene.

— Vask hendene. Ikke skjær grønnsaker og frukt på samme brett som du skjærer kjøtt på. Og vask grønnsaker og frukt før du spiser dem.

- Ikke overrasket eller bekymret

Fulke understreker at Mattilsynet verken er overrasket eller bekymret over resultatene i rapporten.

— Det er ingenting overraskende med rapporten. Ekspertene tror det vil importeres mer grønnsaker og frukt, da matvaremarkedet blir mer og mer globalisert. Vi spiser også mer og mer eksotiske grønnsaker og frukt, som vi ikke åt for 20 år siden. Det blir også pekt på at befolkningen blir eldre, og eldre er jo mer ømfintlige for bakterier. I tillegg reiser vi mer nå enn før, forklarer hun.

- Opptil 20 prosent mulig økning i sykdomsutbrudd er egentlig ikke alarmerende. Vi er ikke bekymret over økningen, men det er ikke dumt å si at vi skal være mer oppmerksomme på importerte frukt og grønnsaker i framtiden.