Stoltenberg skulle være først med fullskala fangst og deponering av CO2-utslipp fra gasskraftverket på Mongstad. «Månelandingsprosjekt», kalte han testanlegget som skal stå klart på Mongstad i 2009-2010, med en påfølgende testperiode på 12-18 måneder.Men allerede i år startes et tilsvarende pilotanlegg for CO2-fangst ved We Energies kullkraftverk i Pleasant Prairie i Wisconsin i USA, skriver Aftenposten.

Sammen med energiselskapet skal Alstom og Electric Power Research Institute ha anlegget i drift. De regner med å fange 90 prosent av CO2-utslippene. De første resultatene legges fram neste år, året før et anlegg tidligst kan stå ferdig på Mongstad.

Et annet kraftselskap, American Electric Power, skal starte et fangstanlegg på 100.000 tonn CO2 med samme teknologi i West Haven i Vest-Virginia neste år.

— Ettersom vi ikke har evnet å ta beslutninger her til lands, har andre selskaper verden over utviklet og testet teknologier. Dessverre ser det ut til at det vi eventuelt hadde av teknologiforsprang er tapt, sier Geir Vollsæter.

Han var i mange år ansatt i Shell og ledet selskapets CO2-arbeid med pilotanlegg fram til i sommer. Han var initiativtaker til samarbeidsprosjektet om CO2-fangst som Shell og Statoil planla på Tjeldbergodden. Snart flytter han til USA for å jobbe med CO2-fangst. (©NTB)