En god nyhet er allikevel at allerede ti år etter at man har sluttet med p-pillen, er risikoen for å få denne krefttypen igjen nede på nivået til kvinner som aldri har brukt p-piller, melder NRK. Studien, som er gjort av forskere ved Universitetet i Tromsø, ble fredag publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet. Mer enn 16.000 kvinner med livmorhalskreft og 35.000 kvinner uten livmorhalskreft fra 26 land har deltatt i studien.

— Vi vet ikke hvordan mekanismene er, men p-pillebruk kan for eksempel tenkes å føre til at en smitte med Human Papilloma virus (HPV) utvikler seg videre til en HPV-infeksjon. Deretter greier kanskje ikke kroppen å bli kvitt denne infeksjonen eller at p-pillebruken påvirker om infeksjonen skal utvikle seg videre til forstadier til kreft eller gå tilbake, opplyser professor i forebyggende medisin Inger Torhild Gram ved Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø universitetsavisa Tromsøflaket.

P-pillebruk beskytter også mot noen typer kreft.

— Hvis vi ser på gynekologisk kreft under ett, så er den økte risikoen for livmorhalskreft mye mindre enn den beskyttende effekten av p-pillebruk når det gjelder kreft i eggstokker og livmor, forteller Gram. (©NTB)