Ving: 9.000 nordmenn berørt av Thomas Cook-konkurs

Over 9.000 nordmenn og 34.460 personer fra hele Norden er på reise med selskaper som er eid av Thomas Cook. Selskapet opplyser at alle fly mandag er innstilt.

Publisert:

Reisegiganten Thomas Cook, eierne av norske Ving, er konkurs etter at et forsøk på å reise ny kapital til selskapet brøt sammen natt til mandag. Foto: Tim Goode / PA via AP / NTB scanpix

  • NTB
  • Christina Stenbek Østtveit

Litt over klokka 3 natt til mandag opplyste Thomas Cook selv på sine nettsider at forhandlingene med den britiske staten om en avtale for rekapitalisering av selskapet hadde brutt sammen. Fra det øyeblikket var selskapet teknisk sett konkurs, og det går derfor mot en styrt avvikling av selskapet.

I Norge er Ving heleid av Thomas Cook. Søndag kveld opplyste informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving til E24 at 9.156 nordmenn er på reise med reiseselskapet på ulike destinasjoner i hele verden.

– 8.685 av kundene er på tradisjonelle charterreiser. De fleste er i middelhavsområdet i land som Hellas, Tyrkia, Bulgaria, Albania og Spania, uttalte hun til NTB søndag kveld.

Har ikke oversikt

Hva som nå vil skje med disse reisende, var ikke avklart ved 6-tiden mandag morgen. Informasjonssjefen i Norge svarte ikke NTB på gjentatte henvendelser etter at konkursen var et faktum.

– Vings eier Thomas Cook Group søkte konkurs tidlig i dag morges. Da flyselskapet som flyr flertallet av Vinggruppens gjester i Norden eies av Thomas Cook Group, vil reisende på mandag bli berørt av kansellerte flyreiser som et resultat av konkursen, skriver Ving på sine norske nettsider mandag morgen.

– Vi regner med å ha mer informasjon i løpet av dagen, men har foreløpig ikke alle svarene på hvordan Thomas Cook Groups konkurs vil påvirke oss, skriver Ving.

Fly innstilt mandag

Alle flyginger med selskapet Thomas Cook Airlines Scandinavia er mandag innstilt, noe som direkte vil berøre 457 nordmenn som enten skal hjem eller reise ut på ferie. I alt tre charterfly skulle gått fra Norge mandag. I alt blir over 6.000 mennesker i Norden direkte berørt av konkursen mandag.

For hele Ving Norden er 34.460 reisende rammet av konkursen, opplyser Ving Norden som har hovedkontor i Sverige. Vinggruppen i Norden består av merkene Ving, Spies, Tjäreborg og Globetrotter.

– Helt til det siste har vi forsøkt å sikre våre reisendes flyreiser, men har innsett at det ikke er mulig, og vi har derfor inntil videre måttet innstille alle avganger mandag, sier Vinggruppens nordiske konsernsjef Magnus Wikner på selskapets svenske nettsider.

Reisegaranti

– Vi beklager virkelig situasjonen som har oppstått og besværet dette vil medføre for våre kunder, skriver Wikner.

Det var ved 6-tiden mandag fremdeles mulig å bestille reiser på Vings norske nettsider.

Ved en konkurs kan kunder søke om erstatning hos Reisegarantifondet på deres nettsider ved å legge fram reisedokumenter og kvittering på betalt reise.

Har man kjøpt pakkereise, det vil si både fly og hotell via Ving, har man krav på å få refundert alt av forskuddsinnbetalinger og alternativ hjemreise.

Reiseforsikring gjelder ikke

Reiseforsikring gjelder derimot ikke ved konkurs. Det opplyser Jon Berge, informasjonsdirektør i If Europeiske reiseforsikring, til NTB.

– Forsikringsmessig er det unntak for konkurs. Det er bransjestandard, så det vil gjelde alle norske passasjerer, sier Berge.

Han påpeker imidlertid at de som har betalt ferien med kredittkort, og som ikke har reist ennå, kan ha en mulighet til å få igjen pengene sine gjennom kredittkortselskapet.

To destinasjoner fra Kjevik

Thomas Cook flyr til to destinasjoner fra Kristiansand lufthavn Kjevik: Palma De Mallorca (Spania) og Rhodos (Hellas). I helga var det én avgang lørdag samt en avgang søndag med charterselskapet. Returen fra Palma er satt opp 28. september.

Hva som skjer med passasjerene som reiste i helga er foreløpig uklart.

Krisemøter i Ving

Mandag morgen opplyser Ving at det avholdes flere krismøter i Ving Norge.

Informasjonssjef Siri Røhr-Staff opplyser til VG at det trolig vil bli innkalt til en pressekonferanse i løpet av dagen.

Hun sier videre at selskapet ikke har full oversikt over hvilke flyginger inn og ut av Norge som er påvirket, og hvor mange nordmenn som er rammet av konkursen.

– Det vi jobber intenst med nå, er å få gitt informasjon til de kundene som har innreise og utreise i dag, alt annet får komme i neste rekke, sier hun.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.