Desperat kamp for å stanse ISIL i Nord-Irak

Mosul (NTB-DPA-AFP): Nordirakiske byer ruster seg for å stå imot offensiven til de ekstreme islamistene i gruppa ISIL. Hundretusener er på flukt etter ISILs erobring av storbyen Mosul.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over fem år gammel

Kurdisk-irakiske styrker er blitt sendt som forsterkninger til byen Kirkuk, ifølge kilder i de irakiske sikkerhetstjenestene.

Også oljefeltene i den omkringliggende provinsen har fått økt beskyttelse. Flere tusen irakiske soldater og politifolk skal forsvare dem mot opprørsstyrkene som tirsdag erobret Iraks nest største by Mosul.

En halv million mennesker har flyktet fra Mosul etter at byen falt, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Øyenvitner forteller at også soldater og politifolk la på flukt, etter først å ha skiftet til sivilt.

— Hærstyrkene kastet fra seg våpnene, skiftet klær, forlot kjøretøyene sine og dro fra byen, forteller Mahmud Nuri til nyhetsbyrået AFP. Han var selv på vei bort fra Mosul tirsdag.

Iraks statsminister Nuri al-Maliki har erklært unntakstilstand og lovet å gi våpen til frivillige sivile som vil delta i kampen mot Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). (©NTB) (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.