– Jeg er overbevist om at det er best å hjelpe i nærområdene. Uten forsterket innsats i regionen vil det ikke bli noen løsning på flyktningkrisen, sier Jensen til NTB.

Da partiet holdt sin valgkampåpning i Ålesund for tre helger siden oppfordret hun alle landets kommuner om å si nei til å bosette flyktninger. Utviklingen de siste dagene har ikke fått henne til å endre mening.

– Jeg står for det jeg sa, selv om bildene vi ser er sterke og gjør inntrykk på oss alle. Det er frustrerende at oppmerksomheten rettes innover i stedet for utover, sier hun.

Store problemer

Fremskrittspartiet sto utenfor det brede forliket på Stortinget om å ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre årene. Hovedbegrunnelsen var manglende kapasitet i kommunene og at mange allerede venter i mottak på et sted å bo.

Nå frykter Frp-lederen at veksten i antallet asylsøkere vil gjøre situasjonen enda mer krevende. 2.313 mennesker søkte asyl i Norge i august, mer enn en dobling fra samme måned i 2014. Innvendingene mot Syria-avtalen er blitt enda mer aktuelle, mener Jensen.

– Frp var ikke en del av avtalen, men vi har sagt at vi vil følge den opp i regjering. Samtidig er det opplagt for alle at dette vil kreve mye av Norge. Asylanttilstrømmingen vil skape problemer og sette mottaksapparatet vårt under betydelig press, sier Jensen.

Hun viser til at Norge kan påvirke antallet kvoteflyktninger landet tar imot, men i utgangspunktet ikke kan kontrollere antallet asylsøkere.

– Sammensatt bilde

Frp-lederen har merket seg det folkelige engasjementet for å hjelpe flyktningene og berømmer dem som stiller opp.

– Men det er jo ikke sånn at hele Norge plutselig synes det er greit å åpne alle porter. Vi tar allerede en stor del av byrden. Og krisen vil ikke løses av at vi liberaliserer regelverket. Snarere tvert imot, da vil flere legge ut på den farefulle ferden mot Europa. Det vil være et signal om fortsatt migrasjon, sier hun.

Jensen viser til at flyktningene og migrantene har sammensatt og ulik bakgrunn.

– Det vi nå ser er mennesker som tar seg til Europa for egen maskin. Vi vet ikke hva slags behov for beskyttelse de reelt sett har. Det er ikke gitt at alle er flyktninger som kvalifiserer for opphold, sier hun.