Labour-leder Jeremy Corbyn har krevd at May går av, og statsministeren selv har erkjent at resultatet ikke ble som forventet, men May er likevel fast bestemt på å fortsette som regjeringssjef.

Med seg på laget tar hun med nøkkelministre fra sin forrige regjering: Finansminister Philip Hammond, utenriksminister Boris Johnson, Brexit-minister David Davis, forsvarsminister Michael Fallon og innenriksminister Amber Rudd.

I en kort uttalelse utenfor Downing Street 10 bekreftet May at De konservative vil samarbeide med det nordirske unionistpartiet DUP for å få flertall for sin politikk. Med DUPs ti plasser vil regjeringen ha til sammen 328 stemmer i ryggen, noe som gir et flertall på to plasser.

– Jeg vil nå danne en regjering som kan føre Storbritannia framover på dette kritiske tidspunktet for landet vårt, sa May, og trakk fram de forestående brexit-forhandlingene.

Hun lovet å holde seg til timeplanen og sa at samtalene begynner om ti dager.

Ukjent farvann

– Theresa May ror inn i ukjent farvann når hun nå må søke støtte hos de nordirske unionistene, sier Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg.

Han sier at DUP kan presse De konservative i brexit-forhandlingene. DUP var for EU-utmeldelse, men ønsker en «myk» brexit.

– Vi har sett fra skandinavisk politikk hvordan et lite parti kan få mer makt enn oppslutningen tilsier. Situasjonen i Nord-Irland er komplisert, og De konservative får nok ingen blankofullmakt til å føre sin politikk, sier Bratberg.

Det er en sterkt svekket Theresa May som nå danner ny regjering. Hennes konservative parti er fortsatt Storbritannias største parti, men har tapt sitt rene flertall i Underhuset.

Brende fornøyd

Utenriksminister Børge Brende (H) er likevel fornøyd med at May blir sittende som statsminister.

– Det er bra for Storbritannia, EU og Norge at det så raskt som mulig kommer på plass en ny regjering. Ettermiddagens budskap fra May er positivt i den forstand at vi raskt vil ha regjeringsmedlemmer å forholde oss til, sier Brende.

May skrev ut nyvalg i april for å få styrket sin posisjon foran brexit-forhandlingene. Da nyvalget ble skrevet ut, så det ut til å gå mot et brakvalg for May, men ledelsen skrumpet sakte, men sikkert inn.

– Jeg er veldig overrasket. Ifølge målingene lå hun jo an til å få et komfortabelt flertall. Men hun gjorde en dårlig valgkamp og blir straffet for alle feilene hun gjorde, sier førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder. Han utelukker ikke nyvalg allerede i høst.

– Dersom Theresa May ikke får gjennom saker knyttet til brexit-forhandlingene og viktige innenrikspolitiske saker, har hun ikke noe annet valg enn å utlyse nyvalg, sier Mustad.

Labour ber May gå

Britiske aviser er ikke nådige mot May dagen derpå.

Tabloide Daily Mail beskriver valget med følgende setning: «Hun tabbet seg ut».

Mays partikollega, tidligere finansminister George Osborne, beskriver opptredenen hennes i valgkampen som stiv, og kaller programmet hennes en katastrofe.

Da resultatene for alle de 650 valgkretsene var klare, viste det en framgang på 30 seter for Labour. Langt flere unge briter avga stemme i dette valget enn tidligere, og det var med på å gi Labour et løft.

Sent fredag kveld ble det klart at De konservative gikk på enda et sviende nederlag. En tredje telling i Kensington i London viste at Labours kandidat vant med 20 stemmer i valgkretsen som i sin tid var regnet blant toryenes sikreste.

De konservative ender dermed opp med 318 seter i Parlamentet, 13 færre enn før valget.

Partileder går

Valget har krevd en partileders avgang. UKIPs leder Paul Nuttall går umiddelbart av etter et elendig valgresultat. Det EU-skeptiske og innvandringskritiske partiet UKIP mistet sitt ene sete i Underhuset i torsdagens valg og en fikk en oppslutning på bare 1,8 prosent.

I Skottland var det tilbakegang for uavhengighetspartiet SNP, som mistet 21 av sine 56 seter i Underhuset. To av partiets sentrale politikere, nestleder Angus Robinson som har ledet partigruppa i Westminster, og den tidligere SNP-lederen Alex Salmond, tapte begge sine seter.

Valgresultatet viser også at for første gang i historien får det nye Underhuset minst 200 kvinner.

trine.andersen@ntb.no