USA: Rune Hellerslia, opprinnelig fra Grimstad, håper at hans nye konsulentfirma «Journey USA» treffer et hull i markedet for utenlandsstudier.

— Jeg har gått gjennom hele prosessen ved å være internasjonal student, og kan derfor hjelpe nye studenter med min personlige erfaring, sier han til Fædrelandsvennen på telefon fra USA.

36-åringen kom selv til landet som student i 1996, og skaffet seg etter hvert visum og arbeidstillatelse, før han giftet seg og ble amerikansk statsborger i 2007. ## Studieguide

Han forteller at søkeprosessen er komplisert, og må starte ett år før du ønsker å starte studiene.

— Jeg bor i USA og kjenner kulturen og det byråkratiske systemet rundt universitetene, som er helt forskjellig fra det norske systemet, sier han.

Han mener selv at han har funnet en egen nisje, som eneste studiekonsulent basert i USA for norske studenter.

— En bedrift i Norge tilbyr lignende tjenester, men retter seg inn mot toppuniversitetene, og Fulbright og Norge-Amerika Foreningen (Noram) hjelper deg til noen skoler. Men jeg kan hjelpe inn mot alle universiteter, og jeg befinner meg i USA. Derfor kan jeg følge tettere opp og finne det universitetet eller lærestedet som passer best.

Skaffet nevøen plass

Nettsiden til Hellerslia er nystartet, og til nå har han kun hatt nevøen sin på kundelista. Ham fikk han imidlertid inn på universitetet Arizona State.

— Han sier selv at han ikke hadde klart å komme inn uten meg. Blant annet er det en språktest som det tar to måneder å få svar på, det er det få som er klar over.

Hellerslia tar rundt 2500 dollar for jobben med å skaffe universitetsplass, i overkant av 15.000 norske kroner.

— I forhold til de andre på markedet er det under gjennomsnittet, i hvert fall i USA, sier han.

- Mange aktører

Henriette N. Thommessen, president i ANSA (studentorganisasjonen for norske utenlandsstudenter), bekrefter at søknadsprosessen i USA kan være komplisert.

— Mange opplever søknadsprosessen som uoversiktlig og krevende. Søknadspapirer skal fylles ut, man må utføre tester, anbefalingsbrev må innhentes og man må skrive motivasjonsbrev. I USA er det veldig vanlig å benytte seg av kommersielle aktører som hjelper til med utformingen av søknaden, skriver hun i en e-post.

Hun skriver at det kan være vanskelig å orientere seg i markedet.

— Det er mange kommersielle aktører der ute. ANSAs informasjonssenter veileder om alle universiteter og alle studier i USA, og er det eneste uavhengige tilbudet for studieinformasjon til utlandet i Norge.

Stadig flere

I dag får ikke norske studenter studielån til første studieår i USA, som gjerne koster over 100.000 kroner. Men kunnskapsminister Kristin Halvorsen har varslet at studenter i USA nå vil få støtte fra Lånekassa også ved første studieår i en fireårig bachelorgrad. Det vil i så fall gjøre USA-studier enda mer interessant for norske studenter.