Brannmannskaper fra hele regionen samt politi og ambulanser rykket ut til Jotun etter at det kom melding om brann ved malingsfabrikken i 15-tiden onsdag.

Det var spredningsfare til nabobyggene, og politiet opprettet en sikkerhetssone på 500 meter rundt fabrikkområdet på grunn av den giftige røyken som sto ut fra fabrikken.

Om lag 30 personer som bor i nærheten, ble evakuert. I tillegg ble alle som bor i en radius på to kilometer fra brannstedet, bedt om å holde seg innendørs med lukkede dører og vinduer.

To og en halv time senere hadde brannvesenet kontroll på brannen, og de evakuerte kunne dra hjem igjen. Det var da tydelig mindre røyk på stedet.

Ved 20-tiden var brannen slokket, og brannmannskapene avsluttet sin innsats på stedet.

Spredningsfare

– Vi har stor forståelse for om dette opplevdes skremmende. Det var mye røyk, og innledningsvis var vi usikre på om brannen kunne spre seg, sier politistasjonssjef Siw Thokle i Sandefjord til NTB.

Ingen ble skadd i brannen, men én person fra politiet ble undersøkt av lege etter å ha pustet inn røyk.

Gjennom natten skal industrivernet ved fabrikken ha brannberedskap, og torsdag morgen skal politiets krimteknikere undersøke brannstedet dersom det er avkjølt nok.

– Da kan vi peile inn noe nærmere om sannsynlig brannårsak. Vi håper å finne nærmere ut hvor brannen har oppstått, sier Thokle.

Olje og diesel kan ha antent

En mulig årsak kan være at hetolje og diesel ble antent, opplyser innsatsleder Trond Atle Haglind i Larvik brannvesen til NRK.

Begge stoffene brukes i produksjonen av malingen.

– Det var mye røyk og høy varme. Det tyder på at det var mye brennbart materiale som hadde antent, sier han.

Thokle i politiet kan ikke bekrefte at dette er brannårsaken.

– Flere har gått ut med mulige brannårsaker, men vi har ikke grunnlag for å kunne gå ut med noe etter det vi har fått rede på til nå, sier hun.

Fabrikken ligger like ved sjøen, og en del av arbeidet gikk ut på å sikre at det ikke havnet kjemikalier i vannet. Det ble lagt ut lenser, og politiet tok vannprøver onsdag kveld.

Eksplosjon i kokeriet

Alle de ansatte ble evakuert da brannen oppsto. Brannen startet i kokeriet ved fabrikkene. Dette er et eget bygning som ligger litt unna administrasjonsbygningen ved Jotun, og hvor de lager bindingsmiddel til maling.

– Det har vært én eller flere eksplosjoner i dette kokeriet, sier kommunikasjonsdirektør Christian Espolin Johnson i Jotun til NTB.

Ordfører i Sandefjord og Jotun-arving Bjørn Ole Gleditsch (H) var lettet over at de ansatte var i sikkerhet.

– Det er godt å vite at alle ansatte er evakuert trygt, og at det slik sett forhåpentligvis har gått bra. Samtidig er dette et ganske befolket område, og den kraftige røyken drev gjennom bebyggelsen, sa han til NTB onsdag ettermiddag.

Jotun betyr mye for byen og har cirka 1.000 ansatte i Sandefjord. Selskapet gir store skatteinntekter til kommunen og store ringvirkninger for resten av næringslivet.

Storbrann for 45 år siden

Brannen brøt ut på dagen 45 år etter en kraftig brann i den samme fabrikken i 1976.

– Utrolig nok er det i dag 45 år siden Jotuns malingfabrikk i Sandefjord sto i flammer. Den er blant Norges største industribranner og har vært med å endre hvordan myndighetene i Norge har fulgt opp industri som håndterer brannfarlig vare, skrev brannvesenet onsdag.

Seks mennesker mistet livet, elleve ble skadd, og verdier for over 175 millioner kroner gikk tapt.

– Det er ganske spesielt. Jeg kan huske at jeg som 13-åring sto sammen med bestefaren min, som startet Jotun, og fulgte med på brannen den gang. Faren min var sjefen. Det har preget Jotun i alle år etterpå, sier ordføreren til NTB.