OSLO: Utbruddet av den sjeldne salmonellatypen har rammet folk fra Sør-Trøndelag til Aust-Agder. Gjennombruddet i smittejakten kom da bakterien ble funnet i en åpnet pakke First Price-salami ved sykehjemmet Tjønnmosenteret på Tynset. Tre av beboerne på hjemmet er smittet.

Den spesielle salmonellabakterien var aldri tidligere påvist i Norge utover noen spredte tilfeller der folk var blitt smittet i utlandet, før meldingene om stadig nye tilfeller begynte å nå Folkehelseinstituttet i mai. Nå begynner Mattilsynet etterforskningen for å finne ut hvordan salmonellaen har havnet i salamien, som er produsert av Grilstad Fabrikker i Trondheim.

Dansk type Funnene som Mattilsynet offentliggjorde søndag, er gjort i flere 250 grams pakker med First Price-salami av dansk type. Tilsynet la ned omsetningsforbud med øyeblikkelig virkning for det aktuelle pølseproduktet.

Omsetningsforbudet gjelder salami med produksjonsnumrene L 61211, merket «best før 1.10.2006», L 61151, merket «best før 1.10.2006», L 61221, merket «best før 1.10.2006» og L 62021, merket «best før 10.12.2006».

Mattilsynet oppfordrer forbrukere som har slike produkter, til å kaste dem eller levere dem tilbake der de ble kjøpt. Å spise salamien kan medføre mage— eller tarminfeksjon.

Trukket Ifølge avdelingsdirektør Stein Ivar Ormsettrø i Mattilsynet var den aktuelle salamien allerede trukket tilbake fra markedet søndag, etter at det før helgen ble rettet mistanke mot produktet. Norgesgruppen trakk salamien frivillig.

Produsenten Grilstad bekrefter at salamien ikke lenger er å finne i butikkene.

– Vi har mottatt pålegg fra Mattilsynet og forholder oss lojalt til dette, uttaler administrerende direktør Torstein Rønning i Grilstad i en pressemelding.

Råvarer Selv om Salmonella kedougou er funnet i pakkene produsert ved Grilstad i Trondheim, fortsetter Mattilsynet og Folkehelseinstituttet arbeidet med tanke på at det også kan finnes andre infiserte matvarer i omsetning.

– Salmonellaen har mest sannsynlig havnet i produktet via råvarer. Vi kartlegger nå hvilke råvarer som er brukt i First Price-salamien, for å finne ut hvordan bakterien er havnet i matvaren, sier Stein Ivar Ormsettrø til NTB. Mattilsynet tror hovedkilden er funnet, men kan ikke utelukke at råvarene som har brakt med seg smitten, har vært brukt i andre matvarer.

– Ingenting tyder imidlertid på det, sier Ormsettrø til NTB.

Folkehelseinstituttets og Mattilsynets eksperter gransker fortløpende pasientinformasjon og analysesvar som kommer inn. Mattilsynet slår fast at det kan ta tid før alle årsaker til spredningen av den sykdomsfremkallende bakterien er klarlagt.