OSLO: – Vi har ikke planlagt for skolestengning, men hvis et veldig stort flertall av elevene på en skole er syke, er det kanskje ikke hensiktsmessig å holde undervisningen gående. Det kan også være aktuelt å stenge skoler for å redusere smittefaren i et lokalsamfunn som er veldig hardt angrepet, sier Guldvog til NTB.

Han understreker at han tror skolestengning i liten grad blir aktuelt, og sier at helsemyndighetenes råd ved skole— og studiestart er å møte til undervisning som normalt. Dette gjelder også de som tilhører risikogruppene.

Flere tilfeller

Helsemyndighetene regner med at spredningen går noe fortere når sommerferien er over og samfunnet kommer tilbake til normalen.

(Saken fortsetter under bildet)

God hygiene er fortsatt det beste våpenet i kampen mot svineinfluensa, og informasjonsmateriell om hvordan du skal unngå å spre og å få smitten blir å finne på alle skoler. (Foto: Christian Thomassen / SCANPIX)

– At samfunnet nå kommer tilbake i mer normal gjenge, kan nok bidra til at vi i løpet av de neste ukene vil se en klart større spredning, sa assisterende avdelingsdirektør Hans Blystad i Folkehelseinstituttet på en presseorientering mandag.

Flere og flere smittes nå innenlands og færre og færre utenlands. Det er registrert rundt 700 tilfeller av influensa A (H1N1) eller svineinfluensa, men myndighetene regner med at noen tusen er smittet.

– Fastlegene har nå sju ganger så mange henvendelser fra folk som tror de er smittet enn de hadde for én måned siden, sier Guldvog.

Tilbakeviser

Han tilbakeviser bestemt at myndighetene krisemaksimerer eller svartmaler situasjonen, og sier at det alltid vil være stor usikkerhet knyttet til hvordan en pandemi brer seg.

– Det er ikke mulig å si sikkert om influensaen vil komme i en eller flere bølger, hvor mange som blir smittet eller hvor mange som blir alvorlig syke. Det vi planlegger for er ikke det vi tror vil skje, men det som er i det øvre sjikt av det som er realistisk, sier han.

Guldvog understreker at for de aller fleste av oss vil svineinfluensaen være en ubehagelig, men ufarlig sykdom.

Risikogrupper

Blystad sier at helsemyndighetene er opptatt av å beskytte risikogruppene så godt som mulig inntil en vaksine er tilgjengelig.

– De store risikogruppene blant barn og unge er de som har astma og kroniske luftveisinfeksjoner. Går de på en skole med et større utbrudd må kanskje barna tas ut av skolen for en kortere periode. Dette er noe vi ikke gjerne vil gjøre, men det kan være nødvendig, sier Blystad.

Ved utbrudd av smitte i barnehager, skoler og på studiesteder, skal de som tilhører risikogruppene få tilbud om Tamiflu som forebyggende behandling.

Helsemyndighetene oppfordrer alle som blir syke med mulig influensa om å holde seg hjemme i sju dager fra første sykdomsdag.