PHILADELPHIA: — Det er tre valgobservatører fra Norge. Jeg er den ene og synes dette er utrolig interessant, sier Åse Michaelsen (Frp).

Mandalitten representerer Norge i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), og er dermed sendt til USA for å observere valget. Turen startet med informasjon i Washington, før de kjørte videre til Philadelphia.

— Vi har lært om hvordan valgene fungerer i de ulike statene. I mange stater slipper en å vise identifikasjon, og vi lurer jo selvsagt på hvordan det kan gå til, forteller Michaelsen.

Obama

En kan ikke sammenligne noen av partiene med norske partier, de er begge borgerlige

— En kan ikke sammenligne noen av partiene med norske partier, de er begge borgerlige. Det ene har pluss på noen ting, det andre på noe, men jeg er nok absolutt mer Obama enn Romney, oppsummerer Michaelsen.

Hun stusser over at valgkampen er privat finansiert, og at det bare er to partier i presidentvalget. Hun mener at dette skaper et svært polarisert system.

— Noe går tapt når ikke flere partier er representert. Det kan også bli for mange partier, men to er stusselig.

Små valgkretser

Svaret fikk hun da hun oppdaget at valgkretsene i USA er mye mindre. Enkelte steder består kretsen av rundt 400 som stemmer i nabolaget, og en trenger bare å oppgi navnet når en møter opp.

Bak det blå forhenget kan en stemme på automat. Foto: Privat

— Når alle kjenner alle er det ikke så lett å fuske eller avgi dobbelstemme, forklarer politikeren.Fra tidlig mandag morgen har hun blitt kjørt rundt til ulike bydeler for å se hvordan valget er organisert der. Blant annet har hun besøkt et privat hjem der garasjen ble brukt som stemmelokale.

Automat

— Votering i denne delstaten skjer på automater. Ikke bøker, men automat der en selv trykker og får grønt lys når en er ferdig, fortsetter Michaelsen.

Slik ser det ut unni automaten. Foto: Privat

Hun legger ikke skjul på at hun synes denne teknologien er svært interessant. I løpet av dagen regner Michaelsen, som har selskap av en nordmann, en engelskmann, en nederlender og to sveitsere, med å besøke mellom åtte og ti valglokaler.— Vi var spente på hvordan vi ville blitt tatt imot, men de har vært veldig hjelpsomme. Det er interessant å se nye steder hele tiden, mener mandalitten.

Rockys nabolag

Da Fædrelandsvennen snakker med henne klokka 13 norsk tid er hun på vei fra et valglokale til et annet. Hun forklarer at den politiske stemningen varierer veldig fra bydel til bydel.

— I det italienske området som filmhelten Rocky stammer fra stemmer 70 prosent republikansk, men stemningen er en annen i irske bydeler. Det handler om kultur, forklarer valgobservatøren.

Hun synes også det er interessant at afroamerikanere ikke automatisk stemmer på Obama, og at det er helt andre ting enn hudfarge som preger den politiske stemningen. Sørlendingen påpeker at debatten er helt annerledes enn i Norge, blant annet fordi amerikanerne diskuterer både helsereform og abort, noe som sjeldent er tema i Norge.