– Jeg fordømmer sterkt det uhyrlige angrepet på vår diplomatbygning i Benghazi, der fire amerikanere, inkludert ambassadør Chris Stevens, ble drept, sier USAs president Barack Obama i den første uttalelsen etter at rasende demonstranter gikk løs på det amerikanske konsulatet i den libyske byen tirsdag kveld.

Obama fremhever Stevens, som hadde jobbet som diplomat siden 1991, som en «modig og eksemplarisk» representant for USA, og sier at han er personlig dypt berørt av ambassadørens død.

Nå hever presidenten sikkerhetsnivået ved alle landets utenriksstasjoner, melder Aftenposten.

– Selv om USA er en motstander av alle forsøk på å nedverdige andres religiøse tro, må vi alle stå samlet i motstanden mot den type meningsløs vold som gjorde at disse fire tjenestefolkene ble drept, sier Obama.

Les hele uttalelsen her.

Clinton: – Sønderknust

Også utenriksminister Hillary Clintonreagerer kraftigpå drapene på de fire ambassadeansatte.

– Vi er sønderknust av disse tapene. Vår tro på religiøs toleranse går tilbake til denne nasjonens fødsel. Men la meg være tydelig: Det finnes ingen måte å rettferdiggjøre denne typen vold, sier Clinton.

Norges utenriksminister, Jonas Gahr Støre, har det samme budskapet.

– Vi fordømmer på det sterkeste angrepet på den amerikanske konsulatet i Bengazi og drapet på diplomater og sivile. Ingenting kan forsvare slike voldshandlinger. Vi vil ta angrepet opp med libyske myndigheter. Vertslandet har etter folkeretten det hele og fulle ansvaret for sikkerheten til utenriksstasjoner og deres personell, sier han.

Ambassadør i fem måneder

Bilder av opptøyene, som nå sirkulerer på nettet, viser en vestlig mann som bæres bort. Det er ikke stadfestet om personen er drept eller i live, eller om det er den amerikanske ambassadøren som er avbildet.

Tirsdag opplyste amerikanske myndigheter at en av deres statsborgere ble drept da militssoldater stormet det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya, men det ble ikke opplyst at det var ambassadøren.

– Vi kan ikke kommentere dette. Det må utenriksdepartementet i Washington, DC gjøre, sier medierådgiver Marit Andersen ved den amerikanske ambassaden i Oslo til Aftenposten.no.

KarrièrediplomatenJ. Christopher Stevensble utnevnt som USAs ambassadør til Libya i mai i år. Han var i landet i to tidligere omganger, først som nestkommanderende fra 2007 til 2009 og deretter som USAs spesialutsending til det libyske overgangsstyret fra mars til november i fjor.

Det er første gang siden 1979 at en sittende amerikansk ambassadør blir drept i aktiv tjeneste. For 33 år siden ble USAs daværende ambassadør til Afghanistan, Adolph Dubs, kidnappet og drept på et hotell i Kabul.

Protesterte mot amerikansk film

Tirsdagens angrep i Benghazi skal ha vært del av en angivelig protest mot en amerikansk film som fremstiller islam som kreft.

Bilder fra nattens angrep viser det amerikanske konsulatet i full brann. Bygningen ble beskutt med rakettdrevne granater, stukket i brann og plyndret under angrepet.

Den islamkritiske filmen er produsert av den israelsk-amerikanske forretningsmannen Sam Bacile.

Også i Egypt førte nyheten om filmen til rasende demonstrasjoner tirsdag.

Flere tusen demonstranter forsøkte å storme den amerikanske ambassaden i Kairo, satte fyr på det amerikanske flagget og erstattet det med et svart flagg med påskriften «Det finnes ingen gud utenom Allah, og Muhammed er hans sendebud».