OSLO: De to offiserene, som angivelig er tilknyttet Marinejegerkommandoen, skal ha deltatt i den private aksjonen på oppdrag fra Skahs norske ekskone Anne Cecilie Hopstock.

Tidligere politimann

Spesialsoldatene ble hyret inn til jobben av en tidligere politimann som organiserte flukten fra det nordafrikanske landet, skriver VG, som skal ha fått opplysningene bekreftet fra flere uavhengige kilder.

De to barna ble tatt med ut av Marokko i slutten av juli i fjor, etter å ha søkt tilflukt i den norske ambassaden i Rabat.

Hopstock hadde da i to år jobbet for å få barna sine tilbake til Norge.

Den tidligere OL-mesteren Skah var i Norge tiltalt for grove trusler og vold mot ekskona og barna. Men de to barna, som både har norsk og marokkansk statsborgerskap, bodde sammen med Skah i Marokko.

Forsvaret gransker

Myndighetene i Marokko har hevdet at aksjonen for å få barna ut av landet og til Norge, var en ulovlig bortføring.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre avviste i august at norske myndigheter hadde noen rolle da barna til Khalid Skah flyktet fra Marokko til Norge.

— Jeg vil høre hva Khalid Skah har å si. Hvis han retter beskyldninger mot norske myndigheter, skal han få svar. Utover det kommenterer jeg ikke saken, sa Støre til NTB.

De to marineoffiserene ble oppdaget fordi de reiste inn til Marokko på sine egne pass. Men det ble aldri registrert at de reiste ut igjen fordi de dro til Spania i en seilbåt sammen med Hopstock og barna. Derfor tok marokkanske myndigheter ifølge VG kontakt med norske myndigheter for å få vite hvem disse personene var.

Forsvaret opplyser at det er satt i gang gransking av opplysningene som kommer fram i VGs sak.

– Dersom det avdekkes at det har forekommet brudd på de strenge krav som stilles til personellet i våre spesialavdelinger, vil Forsvaret se svært alvorlig på dette, sier oberst Petter Lindqvist i kommunikasjonsenheten i Forsvarsdepartementet.

Tilflukt ved ambassaden

OL-mester Khalid Skah giftet seg i 1992 med norske Anne Cecilie Hopstock. Sammen fikk de to barn. Skah bodde flere år i Norge, og fikk norsk statsborgerskap i 1997. Han flyttet etter hvert tilbake til Marokko.

Hopstock fikk etter en kjennelse i Oslo tingrett ansvar for barnas daglige omsorg og foreldreansvaret.

Moren og barna dro i 2006 til Marokko. Oppholdet var preget av problemer, og Hopstock reiste hjem til Norge uten barna.

Sommeren 2007 anmeldte hun Skah for å ha satt barna i fare. Statsadvokaten tok ut tiltale 4. juli 2009. I juli 2009 ble barna hentet. De søkte tilflukt ved ambassaden i Rabat og flyktet deretter til Norge sammen med sin mor.