Politiet brøt opp demonstrasjon mot smitteverntiltak i Berlin

Tysk politi brøt opp en demonstrasjon i Berlin der tusenvis protesterte mot det de mener er unødvendige og frihetsberøvende smitteverntiltak.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er 81 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Politiet fjernet flere av arrangørene fra scenen, noe som ble møtt med buing og ukvemsord fra demonstrantene. Det ble også brukt makt da en person ikke fulgte politiets anmodninger.

Få av de frammøtte bar munnbind, og de tok lett på anbefalingene om å holde avstand til hverandre, melder det tyske nyhetsbyrået DPA.

Allerede flere timer før hoveddemonstrasjonen hadde mange samlet seg i en av byens mest kjente gater, Unter den Linden. På plakatene sto det slagord som «frihet» og «motstand», og mange stemte i da det ble ropt: «Den største konspirasjonsteorien er koronapandemien».

Stått bak protester

På forhånd hadde 10.000 mennesker sagt at de ville delta på arrangementet, som ble holdt under slagordet «Slutten på pandemien: Frihetsdagen».

Bak protesten står et initiativ som kaller seg Querdenken-711 (Tenke utenfor boksen – 711).

Gruppen har tidligere stått bak en rekke protester mot koronarestriksjonene i byen Stuttgart.

– Nynazister deltar

Det var ventet at arrangementet i Berlin vil tiltrekke seg folk fra hele Tyskland, mange av dem høyreorienterte. Det ble satt opp busser fra andre deler av landet, og også nynazistiske grupper hadde meldt sin ankomst, opplyste den sosialdemokratiske Berlin-politikeren Andreas Geisel.

Samtidig hadde om lag 3.000 personer meldt sin ankomst til demonstrasjonen ved Brandenburger Tor, der slagordene er «fred, meningsmangfold og demokrati», ifølge politiet.

Ifølge Geisel var det ventet at rundt 22.000 mennesker vil delta på de ulike arrangementene. Om lag 1.500 politifolk ble utplassert.

Bekymret

Demonstrasjonene ble avholdt samtidig som tyske myndigheter har uttrykt sterk bekymring over økende koronasmitte.

Landets økonomiminister Peter Altmaier sa lørdag at han ønsker strengere straffer for dem som bryter smittevernregler.

– Alle som setter andre i fare, må være forberedt på at det kan få alvorlige følger for dem, sier Altmaier i et intervju med DPA.

Den tyske folkehelsesjefen Lothar Wieler mener utviklingen skyldes at folk flest er blitt mindre nøye med håndhygiene og reglene om å holde sosial distanse.

Lørdag ble det meldt om 955 nye smittetilfeller i løpet av det siste døgnet. Dagen før var tallet 870.

Tyske myndigheter har registrert over 210.000 smittetilfeller. Antall dødsfall har steget til 9.224, ifølge Worldometers.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Berlin
  4. Tyskland