Advokat Arild Humlen er hyret inn av støttegruppen i Mandal. Han er ganske sikker på å få Muradi hjem til Norge. Foto: Aas, Erlend

— Det bør være en selvfølge at norske myndigheter behandler Faiz' asylsøknad. Etter statsministerens uttalelser går jeg ut ifra at Utlendingsdirektoratet (UDI) enten drar til Italia selv eller henter Faiz hjem og intervjuer han veldig snart, sier advokat Arild Humlen til Fædrelandsvennen.

Han er leder av rettssikkerhetsutvalget i Advokatforeningen, og har i åtte år jobbet med et prosjekt i asyl- og menneskerettigheter. I tillegg har han selv jobbet med mange asylsaker.

Humlen tror (UDI) allerede har planlagt et såkalt asylintervju med Faizullah Muradi som aldri ble intervjuet av UDI mens han var i Norge. Saken hans kan ikke behandles uten at et slikt intervju forekommer.— Jeg er ganske sikker på at Faiz får komme tilbake til Norge. Det virker som at utsendelsesiveren har tatt overhånd for noen i denne saken. Men det er ikke problematisk å rette opp i om man vil, forteller Humlen.

Kontakter UDI

Humlen ble hyret inn av Muradis støttegruppe torsdag kveld. Fredag brukte han til å gjøre seg kjent med saken og de involverte.

Advokat Arild Humlen er hyret inn av støttegruppen i Mandal. Han er ganske sikker på å få Muradi hjem til Norge. Foto: Aas, Erlend

— Jeg snakket nettopp med Faiz' italienske advokat. Vi er begge overrasket over at norske myndigheter har benyttet Dublin-returordningen til å sende ut kamptolken av Norge, sier Humlen fredag ettermiddag.Selv starter han arbeidet med å presse på for å få norske myndigheter til å behandle hans klients asylsøknad på mandag.

— Da skal jeg ta kontakt med vedkommende som er saksansvarlig i UDI, sier advokaten.

Forundret

Humlen er forundret over at norske myndigheter, tross kamptolkens treårige tjeneste for norske Isaf-styrker i Afghanistan, valgte å kaste 22-åringen ut av landet.

— Særegne forhold kan gjøre at saken hans skal behandles i Norge selv om han først kom til Italia. Norge har nasjonale forpliktelser som skal gå foran Dublin-konvensjonen i dette tilfellet. Etter å ha vært kamptolk besitter Faiz sensitiv informasjon som er en helt sentral del av hans bevisgrunnlag i en asylsøknad. Denne informasjonen kan han ikke opplyse til italienske myndigheter, sier Humlen.

Trygg i tre måneder

Muradi selv har bestemt seg for å søke om midlertidig oppholdstillatelse i Italia. Da er han trygg i minst tre måneder.

— Alt jeg ønsker er å dra tilbake til Norge. Hvis jeg søker asyl her kan jeg ikke gjøre det i Norge. Derfor skal jeg dra tilbake til immigrasjonskontoret på tirsdag og søke om å forlenge den midlertidige oppholdstillatelsen jeg hadde i fjor, sier Faizullah Muradi (22) til Fædrelandsvennen fredag kveld.

Kamptolken har vekket engasjement over hele Norge etter at han ble sendt ut av landet. Onsdag ba statsminister Erna Solberg om at justisminister Anders Anundsen skulle se på saken. Anundsen sa i en

pressemelding at de skal ta en gjennomgang så fort som mulig.

— Dette er et lyspunkt. Beskjeden jeg fikk i dag ble jeg glad for, sier han.

Lovlig i Italia

I mellomtiden er Muradi i den italienske byen Lecce, hvor han bor i et katolsk kirkesamfunn og forsøker å skaffe seg oppholdstillatelse.

— I dag fikk jeg et dokument som viser at jeg skal søke om oppholdstillatelse. Hvis politiet stopper meg så kan jeg vise dem det. På tirsdag søker jeg, og da er jeg trygg mens søknaden behandles. Jeg fikk opplyst at det vil ta mellom tre og seks måneder, sier Muradi.

Han sier at norske myndigheter ikke har gitt lyd fra seg siden utkastelsen. I helga vet han ikke hva han skal gjøre.

— Det blir nok noen intervjuer med norske medier. Ellers aner jeg ikke hva jeg skal gjøre, sier han.