Edinburgh: Sammen med Liberaldemokratenes leder Nick Clegg og Labour-leder Ed Miliband reiser Cameron for å støtte opp om nei-kampanjen, etter at de siste meningsmålingene viser tilnærmet dødt løp mellom tilhengere og motstandere av skotsk løsrivelse fra Storbritannia.

– Det er mye som skiller oss, men det er en ting vi alle kan være enige om. Storbritannia er bedre samlet, sier de tre lederne i en felles uttalelse, bare ni dager før folkeavstemningen 18. september.

– Derfor er det riktige stedet for oss å være Skottland, ikke på en utspørring i parlamentet, sier de.

Fnyser av tilbudet

Storbritannias statsminister David Cameron reiser onsdag til Skottland for å bidra til å beholde unionen. Foto: Andrew Winning / Reuters / NTB scanpix

Partilederne slutter seg til planene som tidligere statsminister Gordon Brown la fram mandag.Han foreslår blant annet å gi skottene større skattemyndighet, kontroll over pengebruk og mer makt over velferdsstaten, og hevder et utkast til en lovendring kan være klart allerede i januar.

Men skottenes førsteminister og uavhengighetsleder Alex Salmond fnyser av tilbudet fra de tre partiene.

– Det er ingen ting nytt i denne pakken overhodet. Dette er en ompakking og en omformulering av det de sa i vår, sa han til journalister i Edinburgh, og hevdet at dette var dagen da nei-kampanjen endelig falt sammen.

Ber dronningen gripe inn

I en ny meningsmåling utført av TNS Scotland svarer 41 prosent av de spurte som vil avgi stemme, at de vil stemme ja til løsrivelse. Nøyaktig like mange, 41 prosent, sier at de vil stemme nei.

Flere medlemmer av det britiske parlamentet har bedt statsminister David Cameron be dronning Elizabeth II gi sin offentlige støtte til å opprettholde unionen.

– Folkeavstemningen er ekstremt jevn. Dersom dronningen griper inn kan det utgjøre hele forskjellen, sier et høytstående medlem av det konservative partiet til avisenThe Telegraph.

– Det vil bety noe for folk i England og Skottland. Det vil være kjærkomment. Jeg tror ikke det vil være upassende, sier Simon Danczuk i opposisjonspartiet Labour til den samme avisen.

Andre peker imidlertid på at å be dronningen om en slik innblanding vil være å misforstå hennes konstitusjonelle rolle.

Spekulasjoner

Mandag ble det klart at prins William og hertuginne Kate venter sitt andre barn. Nyheten førte til spekulasjoner i britiske medier om hvorvidt dette kunne gi utslag på den skotske folkeavstemningen.

Uavhengighetsleder Alex Salmond har sagt at landet ønsker å beholde kongefamilien selv ved et ja til løsrivelse. Han var også tidlig ute med å gratulere paret med den kommende familieforøkelsen.

Kunngjøringen fra kongefamilien kom dagen etter at en annen måling viste knapt flertall for skotsk løsrivelse fra Storbritannia. 51 prosent svarte ja til løsrivelse, mens 49 prosent svarte nei i målingen utført av YouGov.

I en TNS-måling for én måned siden sa bare 32 prosent at de ville stemme for løsrivelse, mens 45 prosent sa at de ville stemme for å forbli en del av Storbritannia.