Dersom alt går som det skal, kan Norge starte med koronavaksine etter nyttår.

– Vi får ikke tilbake hverdagen med en gang vaksineringen er i gang. Det vil være behov for smitteverntiltak mens vaksineringen pågår, sa Høie på en pressekonferanse fredag. Han la til at ting må gjøres i riktig rekkefølge.

– Vi må fortsette å holde avstand, holde hendene rene, holde oss hjemme når vi er syke, og teste oss ved symptomer.

Helseministeren sa at det er en fordel med en sterk helse- og omsorgstjeneste når vi skal vaksineres.

– Kommunene våre er vant til å organisere vaksinering. Men mange i kommunene er slitne av å håndtere pandemien, og arbeid med vaksinering kommer på toppen av dette.

– Derfor er det utrolig viktig å holde smitten nede, også etter jul, mens vi vaksinerer.

– Annen situasjon til påske

Høie innledet pressekonferansen med å si følgende:

– Helt siden pandemien brøt ut har vi ventet på den dagen en vaksine er klar. Nå ser det ut til at den dagen snart er her, og vi ser lys i enden av tunnelen.

Han sa videre at fire vaksiner nå er til godkjenning. Dersom de blir godkjent vil de første nordmenn kunne bli vaksinert rett over nyttår, sier Høie. Norge får samme antall doser som Danmark, Sverige og resten av EU i forhold til innbyggertall.

Det er ventet opp mot 2,5 millioner doser i løpet av første kvartal.

– Det betyr at 1.250.000 personer vil bli vaksinert med to doser hver, noe som tilsvarer 70 prosent av alle i risikogrupper og helsepersonell som jobber med pasientkontakt. Da vil vi ha en helt annen situasjon til påske, sa helseministeren.

– Mer normalt til sommeren

Han la til at dette er avhengig av at vaksinene blir godkjent, produsert og distribuert slik produsentene har lagt opp til.

– Vi forventer god tilgang til vaksiner i løpet av første halvår 2021. Da vil vi til sommeren kunne ha en mer normal hverdag igjen, sa Høie.

Fordeler vaksinen jevnt over landet

Ingen kommuner kommer til å bli prioritert når koronavaksinen sendes ut. De som skal vaksineres først, vil bli kontaktet, sier helseminister Bent Høie (H).

– Vi har lagt opp til at vi fordeler jevnt til kommunene, slik smittesituasjonen er nå, sa smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

Han fortalte videre at dersom det oppstår en helt spesiell smittesituasjon, med et ekstra smittetrykk i en region eller kommuner, så kan man revurdere dette.

Når en koronavaksine er godkjent, noe som kan skje allerede ved nyttår, skal risikogruppene vaksineres først. Deretter kommer helsearbeidere, sier helseminister Bent Høie (H).

Helseministeren sier det ikke er nødvendig å ringe fastlegene for å komme på listen over dem som er prioritert.

– De som skal bli vaksinert, vil bli tatt kontakt med, sa Høie.

– Hvis vi kommer i en situasjon der folk selv skal be om å bli vaksinert, så kommer det informasjon om det.