1. april falt i år på skjærtorsdag, og tradisjonen tro har mange forsøkt seg på aprilspøker. Men noen har gått lenger enn andre i forsøket.

– Dagens undersøkelser har vist at den falske eposten kun var sendt til én mottaker og var en aprilspøk. Våre systemer fanget det opp da vedkommende utga seg for å være FHI, opplyser de på Twitter.

Angrende synder

Ifølge NRK var det en 35 år gammel mann fra Oslo som ville lure kjæresten, som sto bak eposten som fikk alarmen til å gå i FHI. Han meldte selv fra til FHI etter å ha lest om saken og lurte på om han kunne være opphavet til trøbbelet.

Han angret og ba om unnskyldning. FHI har ikke bestemt seg for om mannen blir anmeldt.

FHI sa tidligere torsdag at de anså det som alvorlig at noen forsøkte å utgi seg som dem.

– Smittesporingsarbeidet er svært viktig for å håndtere pandemien i Norge, og vi anser det som alvorlig at noen forsøker å utgi seg som oss i en slik situasjon, sa assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i FHI til NTB.

Fikk kopier

FHI sa tidligere at de fikk tilsendt kopi av to svindel-eposter som tilsynelatende har blitt sendt ut fra FHI, med tittelen «Registrert smitte». Nå oppgir FHI altså at det bare gjelder én epost.

– Vi gikk raskt ut for å begrense eventuell skade. Takk til alle som delte og bidro, og beklager bryderiet, opplyser FHI.

Knudsen i FHI utdyper til NRK hvordan de oppdaget eposten.

– I dette tilfellet benyttet avsender en tjeneste hvor man kan legge inn en vilkårlig avsenderadresse, men tjenesten sender da en kopi av meldingen til oppgitt adresse. Derfor fikk vi kopi av eposter som tilsynelatende var sendt fra vår adresse. Generelt kan falske eposter oppdages også ved at vi får henvendelse fra en eller flere som har mottatt en epost de lurer på om er ekte, sier hun.