Aktor ber om to og et halvt års fengsel for trusler mot Abid Raja

Islamisten Mohyeldeen Mohammad må dømmes til to og et halvt års fengsel for trusler han har rettet mot Venstre-topp Abid Raja, ber statsadvokaten.

Publisert: Publisert:

Statsadvokat Fredrik G. Ranke mener Mohyeldeen Mohammad må dømmes strengt for truslene mot Abid Raja. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel

Statsadvokat Frederik G. Rankes prosederte og la ned påstand i ankesaken til Mohyeldeen Mohammad onsdag ettermiddag. Straffen han ber om er den samme som den Mohammad ble dømt til da Oslo tingrett fant ham skyldig i trusselsaken, opplyser han til NTB.

Den profilerte islamisten nekter straffskyld for trusler, og han argumenterte for at det er snakk om kritiske ytringer som er beskyttet av ytringsfriheten og religionsfriheten. Han hevder tekstmeldingene, der han blant annet ber stortingsrepresentant Abid Raja brenne i helvete, ble sendt i affekt fordi han følte politikeren mobbet brukere av hijab og nikab, noe medlemmer av hans egen familie gjorde.

Ranke karakteriserer truslene som «et angrep på demokratiske verdier».

– Saken skiller seg ut fordi personen som kommer med trusselen, kommer fra et svært farlig miljø og er en svært farlig person. Det må gjenspeiles i straffeutmålingen, sier statsadvokaten til NTB.

I tiltalen heter det seg at Mohammad truet Raja på SMS og i en video som ble lagt ut på YouTube i september 2016. Bakgrunnen skal ha vært Rajas utspill og kommentarer i debatten rundt innførselen av et mulig forbud mot religiøse hodeplagg. Den åtte minutter lange videoen må tolkes som en oppfordring til likesinnede av Mohammad til å begå alvorlig vold eller drepe Raja, mener påtalemyndigheten.

– Jeg har aldri truet ham. Det å si hva jeg mener om ham, finner jeg er innenfor ytringsfriheten. Å si ditt svin, dra til helvete er ikke hverdagskost, men vi sier det her i Norge, sa Mohammad da saken sto i tingretten.

Dom i saken kommer om tre ukers tid, anslo lagdommer Eyvin Sivertsen da saken ble tatt opp til doms.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Abid Raja
  2. Rettssaker