— Dette er en stor provokasjon fra Saudi-Arabia. Det vil bli tolket som en ren politisk henrettelse med sterke sekteriske overtoner, sier Cecilie Hellestveit til NTB.

Iran har allerede fordømt henrettelsen i sterke ordelag. Også framtredenene sjiamuslimske ledere i både Irak og Libanon har gått kraftig ut mot det saudiarabiske regimet etter at Nimr ble henrettet lørdag, samme dag som også 46 andre dødsdommer ble fullbyrdet i kongeriket.

Hellestveit ser det ikke som umulig at Syria-forhandlingene i Genève, som etter planen skal begynne 25. januar, nå blir utsatt.

— En slik symbolhandling representerer en fare for at forhandlingsdatoen ryker. Ikke fordi Nimr er henrettet, men på grunn av de påregnelige reaksjonene som nå kommer, sier Hellestveit, som er seniorrådgiver ved International Law and Policy Institute (ILPI).

Både Iran og Saudi-Arabia spiller en sentral rolle i Syria-forhandlingene. Iran støtter Syrias president Bashar al-Assad, som tilhører den sjiamuslimske alawitt-sekten. Saudi-Arabia støtter på sin side aktivt flere sunnimuslimske opprørsgrupper. (©NTB)