– I fjor gikk det 4250 tonn med norske jordbær i Norge viser de offisielle tallene, og vi merker at folk er veldig glade i de norske bærene, sier Øivind Bergstrøm, ansvarlig for frukt, grønt og blomster i Coop Norge.

Jordbær er Norges nest mest populære frukt eller bær, etter norske epler som det gikk 9000 tonn av.

Det gjennomsnittlige forbruket av jordbær i Norge har vokst med 2 prosent hvert år de siste ti årene.

– Det er temmelig mye, vi er veldig glad i jordbær i Norge, mener Bergstrøm, som sier Coop solgte i fjor 900 tonn norske jordbær, og han venter at etterspørselsveksten vil fortsette.

Ferske bær – Sesongen i Norge er nå så vidt i gang i Rogaland. Nå ligger prisen på mellom 30-40-50 kroner for 250 gram jordbær. De første bærene er alltid veldig dyre. På Østlandet kommer de første tidligbærene kanskje i neste uke, eller uken etterpå, forteller Bergstrøm.

Prisen på tidligbærene holder seg høy frem til midten av juni, da de vanlige jordbærene kommer på markedet. Da halveres gjerne prisen. Og rundt uke 28, eller midt i juli går prisene kraftig ned på grunn av det store tilbudet.

Jørn Haslestad i rådgivningsorganisasjonen Forsøksringen Bær Oppland og Hedmark forteller at det har vært en kraftig nedgang i antall jordbærdyrkere.

– I fjor var det 700 jordbærdyrkere i Norge. Vi skal ikke mer enn 15 år tilbake til at det var 2500 dyrkere, så det har vært en kraftig avskalling, fastslår Haslestad.

Vestfold størst

Vestfold er det største jordbærproduserende fylket med 2600 dekar jordbærplanter, mens Finnmark kommer helt i bunn med 10 dekar. Noe overraskende er Hordalands plassering med bare 100 dekar til jordbærproduksjon.

– Det er påfallende at fruktfylket Hordaland ligger etter både Nordland og Troms i jordbærproduksjonen, sier Haslestad, som ikke har noen god forklaring på hvorfor det er slik.

Fakta:

  • I Norge var det i fjor 17.000 dekar med jordbærplanter. Det stø rste fylket innen jordbærproduksjon var Vestfold med 2600 dekar jordbær, deretter følger Hedmark med 1850, Buskerud med 1670, Ø stfold med 1600, Oppland med i underkant av 1600 og Møre og Romsdal med 1300. * Helt i bunn kommer Finnmark med 10 dekar, og Hordaland har bare 100 dekar jordbærproduksjon.

  • Gjennomsnittlig har hver jordbærdyrker 24 dekar med jordbær.

  • Antall jordbærdyrkere i fjor var 700, ned fra 2500 i 1992. Kilde: Statens Landbruksforvaltning.