Ifølge Adresseavisen er 30 enhetsledere, fagledere og tillitsvalgte i Sør-Trøndelag på en tre uker lang tur i Australia.

Reisen foregår i regi av Sør-Trøndelag pleie— og omsorgsforum, og fra flere kilder får avisen opplyst at reisen finansieres delvis ved at vareleverandører i helsesektoren får stille ut sine produkter - mot betaling - under to årlige konferanser. Avisen har ikke klart å få tak i styrelederen for forumet, ei heller de styremedlemmene som den har prøvd å nå.

I løpet av de tre ukene er 27 timer, om lag fire arbeidsdager, faglig innhold. Noen av kommunene som har folk med på turen, har dekket egenandelen på 6.800 kroner, mens andre, som Trondheim, verken dekker dette eller gir permisjon til dem som er med.

Trondheim-ordfører Rita Ottervik (Ap) sier at hun mandag ble informert av rådmannen om hvordan turen finansieres.

— Når våre ansatte deltar på en tur som er sponset av aktører i legemiddelindustrien, er dette brudd på vårt etiske regelverk. Vi har i lang tid vært veldig tydelige på at dersom kommunen som arbeidsgiver ikke betaler for reiser, kan man ikke dra. Det hjelper ikke om de ansatte tar ut ferie, det er etisk problematisk så lenge de tar imot goder fra leverandørene i industrien de jobber inn mot, sier ordføreren. (©NTB)