DØDSULYKKEN: Mercedesen prinsesse Diana og hennes kjæreste Dodi al-Fayed satt i ved dødsulykken i Paris 31. august 1997 granskes av redningsmannskaper som kom til stedet kort etterpå. De to omkom på grunn av sjåførens og de forfølgende fotografenes grove uaktsomhet, fastslo en jury i London mandag. Men juryens kjennelse i den sterkt omdiskuterte saken var ikke enstemmig. DØDSULYKKEN: Mercedesen prinsesse Diana og hennes kjæreste Dodi al-Fayed satt i ved dødsulykken i Paris 31. august 1997 granskes av redningsmannskaper som kom til stedet kort etterpå. De to omkom på grunn av sjåførens og de forfølgende fotografenes grove uaktsomhet, fastslo en jury i London mandag. Men juryens kjennelse i den sterkt omdiskuterte saken var ikke enstemmig. Foto: Scanpix / Reuters

Diana utsatt for uaktsomt drap

Prinsesse Diana ble utsatt for uaktsomt drap, fastslår en britisk jury. Både sjåføren som kjørte de to og fotografene som forfulgte bilen deres, opptrådte ifølge kjennelsen grovt uaktsomt.

LONDON: Etter å ha behandlet saken i nesten et halvt år og lyttet til over 250 vitneutsagn, kom juryen fram til sin kjennelse mandag. Den legger deler av skylden for at Diana og hennes kjæreste Dodi al-Fayed omkom på sjåføren Henri Paul, som også døde.

Men paparazzifotografene som forfulgte bilen, må også ta sin del av ansvaret. Bare livvakten Trevor Rees-Jones overlevde, da limousinen de fire satt i traff en søyle i en veitunnel i Paris 31. august 1997. Påvirket sjåfør

Både franske og britiske etterforskere hadde tidligere konkludert med at episoden var en tragisk ulykke og ikke noen sammensvergelse. Begge disse etterforskningene la skylden på Henri Paul, som satte seg bak rattet i påvirket tilstand.

Den britiske juryen som har gransket saken på ny, sa seg enig i at dette var en viktig medvirkende årsak til ulykken. Men paparazzifotografene medvirket også, ved å drive en hensynsløs jakt på Dianas og Dodis Mercedes, heter det i kjennelsen.

Dodis far, rikmannen Mohamed al-Fayed, har hevdet at paret ble drept av britiske etterretningsfolk på ordre fra hoffet ved Buckingham Palace. Al-Fayed så sint ut da han fikk høre mandagens kjennelse, meldte nyhetsbyrået Reuters.

Ikke enstemmig

Mandagens kjennelse var ikke enstemmig, meldte nyhetsbyrået DPA: Ni medlemmer skal ha stemt for uaktsomt drap, mens to var av en annen oppfatning. Granskningens leder, dommer Scott Baker, hadde gitt juryen ordre om å se bort fra overlagt drap som dødsårsak.

– Denne teorien er blitt gransket i minste detalj, og har vist seg å være helt uten grunnlag, sa dommeren i forrige uke. Han avviste blankt al-Fayeds antydninger om at Dianas svigerfar, dronning Elizabeths ektemann prins Philip, ga ordre om drap på Diana og Dodi.

Dommeren takket juryens medlemmer og sa at de nå er fritatt for å gjøre jurytjeneste mer så lenge de lever. Den nye etterforskningen som nådde sin avslutning med kjennelsen mandag, kan ha kostet britiske skattebetalere over ti millioner pund eller vel 100 millioner kroner.