Det må imidlertid være et vilkår at identiteten er avklart, og at det ikke er grunnlag for å utvise søkeren på grunn av straffbare forhold.

– Disse sakene er av en helt spesiell karakter. Denne gruppen har vært i Norge i ti år. Skiftende regjeringer har vurdert deres situasjon, med varierende konklusjoner. Dette har gitt dem et betimelig håp om fortsatt opphold i Norge, sier arbeids— og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap).

– Jeg mener det er riktig at de som fikk en oppholdstillatelse i 2005, og som da fikk en forventning om å få bli i Norge, nå får en ny sjanse, sier statsråden.

Blandede reaksjoner

De såkalte MUF-erne er irakere med midlertidig opphold uten rett til familiegjenforening. Departementet vil nå sende forslaget på høring. Også dem som fikk sin sak stilt i bero i 2006, og senere ikke har fått en tillatelse, får nå en ny mulighet.

Beslutningen om å gi dem en ny vurdering får en blandet mottakelse i opposisjonen. Kristelig Folkeparti reagerer med glede.

– Dette er en helt riktig avgjørelse og helt i tråd med KrFs politikk, sier partiets talskvinne for innvandringsspørsmål, Bjørg Tørresdal, til NTB.

Vektlegger botid

KrF foreslo under behandlingen av ny utlendingslov at botid i Norge skulle tas med som et kriterium når opphold skulle vurderes. Da arbeids-og inkluderingsminister Dag Terje Andersen fra talerstolen på Stortinget ga klarsignal til å behandle sakene til MUF-erne på nytt, viste han nettopp til at mange av dem har en botid på opp til ti år.

– Jeg kan ikke spå utfallet av den nye vurderingen, men jeg velger å tolke statsråden positivt ut fra de signalene han ga i Stortinget. Vi mener at de må få opphold, sier Tørresdal.

Høyre negativt

Det var Høyres Bent Høie som stilte spørsmålet i spørretimen onsdag om regjeringen «står fast på» at reglene som ga avslag søknaden på oppholdstillatelse skal gjelde, eller om det blir vurdert en politisk løsning, slik SV har tatt til orde for. Han likte ikke svaret han fikk.

– Beslutningen er dramatisk. Det betyr at regjeringen vingler videre i asylpolitikken. Dette vil føre til økt tilstrømning av ubegrunnede asylsøkere til Norge og gjøre det vanskeligere å sende ut dem som oppholder seg ulovlig.

– Inntrykket som skapes er at dem som ikke forholder seg til norsk lov belønnes med opphold, sier Bent Høie til NTB.

Han mener at Andersen snur saken på hodet når han sier at han ønsker å sette punktum for saken.

– Nå skaper han ny usikkerhet knyttet til oppholdstillatelse, sier Høie.

Frp: Dette er det verste

– Dette er det verste signalet til oss som sliter med høye asylsøkertall. Her gjør vi det klart for omverdenen at hvis man får avslag på opphold, er det bare å trenere saken til man får bli. Denne saken avslører regjeringens og særlig Aps manglende evne til å håndtere innvandringspolitikken, sier innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen i Fremskrittspartiet.

– Denne saken viser også at Aps uttalelser om å stramme inn innvandringspolitikken kun er et spill for galleriet, legger han til.