PORT-AU-PRINCE: Brende besøkte søndag universitetssykehuset i Haitis hovedstad Port-au-Prince, der Røde Kors skal sette opp sitt mobile feltsykehus. Situasjonen utenfor sykehuset gjorde et veldig sterkt inntrykk på Røde Kors-lederen.

– Hit kommer de hardest rammede, og de får ikke behandling. De bare ligger her, sier Brende til NTB blant ofrene foran sykehuset.

Rundt ham ligger hundrevis av jordskjelvofre. Plastpresenninger er spent opp for å skjerme for den brennhete sola. Rundt en seng med en såret kvinne står noen og synger. Andre roper desperat om hjelp.

– Det viktigste nå er å hjelpe så mange vi kan av de sårede. Folk med bruddskader dør i gatene fordi de ikke får behandling, sier Brende.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Desperate haitiere klatrer opp på en lastebil med forsyninger i Port-au-Prince. Noen steder foregår utdelingen i ordnede former, men andre steder bryter det ut kaos. (Foto: Scanpix) Foto: Scanpix

Harde prioriteringer Helsearbeiderne ved Hôpital universitaire de la Paix må ta hjerteskjærende valg. Kun de heldigste får behandling.

– Det viktigste er å prioritere dem det er størst sjanse for å redde livet til. Det er vanskelig, men sånn må det være, sier Luis de la Fuente, medisinsk koordinator for et spansk helseteam som er kommet til Haiti.

Hardt skadde jordskjelvofre ligger strødd overalt i korridorene på sykehuset i Port-au-Prince, og folk dumper lik utenfor.

– Det er umulig å si hvor mange skadde det er her, kanskje mellom 1.000 og 1.500, sier de la Fuente.

Danske funnet i live Imens fortsetter redningsarbeidere fra mange land å hale overlevende ut av bygninger. Søndag morgen ble tre overlevende reddet ut av et kjøpesenter, deriblant ei sju år gammel jente.

En dansk FN-ansatt, Jens Tranum Kristensen, er også funnet i live, opplyser utenriksdepartementet i Danmark søndag kveld.

Han har vært savnet siden jordskjelvet tirsdag, og de siste dagene er det blitt søkt etter ham i det sammenraste hotellet hvor FN hadde sitt hovedkontor.

Også andre steder i byen var det tegn til liv i ruinene. I alt 1.739 utenlandske redningsarbeidere og 161 sporhunder er på plass i Haiti, og hittil har de funnet mer enn 70 overlevende.

Titusener døde Opptil 50.000 mennesker har mistet livet i jordskjelvkatastrofen, viser beregninger fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Haitis regjering og USAs militærstyrker mener derimot at antall døde kan være så høyt som 200.000. Fra hele verden er det kommet løfter om nødhjelp og store pengegaver, men distribusjonen går sakte, og hundretusener av innbyggere er fortsatt på desperat jakt etter vann, mat og legemidler.

Døde blir kjørt i lass etter lass til massegraver utenfor byen, men tusener av lik ligger fortsatt langs gatene og under de knuste husene. Mellom ruinene har folk samlet seg i provisoriske leirer.

Samtidig reiser store folkemengder ut av hovedstaden for å søke tilflukt på landsbygda eller i utlandet. Tusener har reist til fots eller i overfylte busser og biler, mens andre igjen forsøker å komme seg på fly ut av landet.

Aggressivt I Port-au-Prince blir situasjonen stadig mer aggressiv. Overlevende slåss om det lille som finnes av mat og vann.

I byens tidligere viktigste handelsgate myldret hundrevis på ruinene av knuste supermarkeder på jakt etter alt de kunne få bruk for eller selge. Mange er bevæpnet med kniver og økser, og slåsslamper bryter flere ganger ut.

De få politifolkene kan lite gjøre for å avverge plyndringen, selv om de skyter i lufta for å skremme bort røverne. Og FN-soldatene er opptatt med å holde vakt rundt dem som deler ut mat.

To hjelpearbeidere fra Den dominikanske republikk ble alvorlig såret da de ble skutt på mens de delte ut mat lørdag. Den ene ble evakuert til et sykehus i hjemlandet.

Dagen etter åpnet politiet ild mot flere hundre personer som var i ferd med å tømme et sammenrast kjøpesenter for varer. Én person ble drept i skytingen, melder nyhetsbyrået AFP.

Dette var det samme kjøpesenteret hvor tre personer søndag ble funnet i live.

Foto: Nyhetsgrafikk.no