De første nordmennene får trolig en første dose av koronavaksinen til Pfizer/Biontech i romjula. Bildet er tatt i Seattle, USA. De første nordmennene får trolig en første dose av koronavaksinen til Pfizer/Biontech i romjula. Bildet er tatt i Seattle, USA. Foto: AP Photo / Elaine Thompson / NTB

Flere koronavaksiner til Norge – mottar i underkant av 50.000 doser i romjula

Norge vil motta oppunder 50.000 doser av vaksinen fra Pfizer/Biontech i romjula, melder Helsedepartementet. Det er nesten 40.000 flere enn tidligere meldt.

– Jeg er glad for at vi får enda flere vaksinedoser allerede i romjulen. Disse dosene skal i utgangspunktet være nok til å gi en første dose til alle sykehjemsbeboerne i Norge, sier statsminister Erna Solberg (H).

Det er en forutsetning at vaksinen først blir godkjent og leveransene går som planlagt.

Legemiddelselskapene melder at leveransen av de første 10.000 dosene kommer 26. desember og ikke på julaften, som tidligere anslått. Dette vil ikke medføre noen forsinkelser i planene for vaksinering, skriver departementet.

De første dosene vil bli gitt til folk i Oslo-området.

40.000 i uka

Etter nyttår er planen at Norge vil motta rundt 40.000 doser i uka, det samme som EU-landene får. Helseminister Bent Høie (H) sier dette vil gi kommunene mer forutsigbarhet når de skal planlegge og forberede vaksinasjonsjobben.

Pfizer/Biontech-vaksinen kan bli godkjent av det europeiske legemiddelverket EMA 21. desember. I Storbritannia USA og Canada har vaksinen allerede fått nødgodkjenning, og vaksineringen er i gang.

Dypfryst

Covid-19-vaksinen kommer enten med fly eller bil i Pfizers frysebokser, hvor de er nedkjølt i 70 minusgrader. Når vaksinedosene kommer til helseforetakene, blir de pakket ut og fordelt videre. Da må den brukes innen fem dager.

Vaksinen må tas i to doser, hvor full effekt kommer tre uker etter at den andre dosen er tatt. Men det er ennå uklart om man kan være smittebærer selv om man er vaksinert.

Det er heller ikke klart hvor lenge de som er vaksinert forblir immune mot sykdommen.