FBI-agenter tok seg i august 2022 inn i Trumps bolig i Mar-a-Lago i Florida og fant rundt 13.000 dokumenter. Rundt 100 av disse var hemmeligstemplet, selv om Trumps advokater tidligere hadde sagt at alle graderte dokumenter var overlevert til amerikanske myndigheter.

Ifølge tiltalen ble det funnet graderte dokumenter i boligens dusjrom, baderom, soverom, på et kontor og i et lagerrom under husransakelsen.

Brudd på spionasjelov

Dokumentene handlet blant annet om USAs og andre lands atomvåpen og militære kapasitet, samt hvilke områder USA potensielt kan være sårbart på.

31 av de 37 tiltalepunktene dreier seg om brudd på USAs spionasjelov.

– Den uberettigede oppbevaringen av disse graderte dokumentene kunne sette USAs nasjonale sikkerhet i fare, uttaler det amerikanske justisdepartementet, som besluttet å publisere tiltalen fredag.

Trump nekter

Trump nekter for å ha gjort noe galt og hevder at han avgraderte de aktuelle dokumentene mens han var president. Dette argumentet har forsvarerne hans unnlatt å ta med i forsvarsskriftet.

To av Trumps advokater opplyste fredag at de har trukket seg og at de ikke lenger vil representere den tidligere presidenten.

– I dag morges leverte vi våre oppsigelser som advokater for president Trump, og vi vil ikke lenger representere ham verken i saker der han er tiltalt eller i forbindelse med etterforskningen etter 6. januar-hendelsene, heter det i en felles kunngjøring fra Jim Trusty og John Rowley.

Medarbeider tiltalt

Trumps nære medarbeider Walt Nauta er også tiltalt i forbindelse med dokumentsaken. Den tidligere marinesoldaten jobbet for Trump i Det hvite hus, og han fortsatte å jobbe for ham da Trump trakk seg tilbake i boligen i Mar-a-Lago.

Ifølge The Wall Street Journal en nøkkelfigur i etterforskningen av den tidligere presidentens håndtering av dokumenter.

– Han har gjort en fantastisk jobb. De forsøker å ødelegge livet hans, slik de også gjør med så mange andre, i håp om at han vil si stygge ting om Trump, skriver Trump på sin egen medieplattform Truth Social.

Det er ikke kjent hva Nauta er tiltalt for, men han skal være sett på overvåkingsvideoer der han flyttet kasser ut av et lagerrom rett før FBIs etterforskere ankom Mar-a-Lago.

Det første rettsmøtet der Trump må være til stede finner sted i Miami tirsdag, dagen før den tidligere presidenten fyller 77 år.