Fryktet at drapssiktet 17-åring hadde rømt fra fengsel i Bergen: – Hadde rett og slett ikke kontroll på ham

Den drapssiktede 17-åringen i Varhaug-saken skal ha kommet seg over et gjerde i Bjørgvin fengsel og holdt seg gjemt i 10–15 minutter.

Publisert: Publisert:

HOPPET OVER GJERDET: Ungdomsenheten i Bjørgvin fengsel har høyt sikkerhetsnivå. Foto: Gidske Stark (arkiv)

  • Ingrid Fredriksen
  • Ørjan Torheim
Denne artikkelen er over to år gammel

I 19-tiden mandag kveld fryktet de ansatte i ungdomsenheten i Bjørgvin fengsel at en gutt hadde rømt.

Det ble slått full alarm internt. Også politiet ble varslet. I 20-tiden mandag var det flere politienheter i Breisteinskrysset, i nærheten av fengselet, for å sjekke biler.

Tilstått drap

Gutten som var borte, var den drapssiktede 17-åringen i Varhaug-saken, var VG først med å melde.

BT fikk tirsdag formiddag bekreftet fra 17-åringens forsvarer, advokat Tor Inge Borgersen, at episoden i fengselet gjaldt hans klient i Varhaug-saken.

– Jeg har ingen tanker om det som skjedde. Jeg fikk nettopp vite selv at det gjaldt ham, og har ikke snakket med ham. Jeg har ikke peiling på hvorfor han gjorde det, sier Borgersen.

17-åringen har tilstått drap på 13 år gamle Sunniva Ødegård på Varhaug. Han ble tirsdag fengslet i to nye uker.

GJERDE: 17-åringen klatret over dette gjerdet, som er 3,5 meter høyt. Foto: FOTO: Gidske Stark

15 minutter uten oversikt

De ansatte ved avdelingen hadde i rundt 15 minutter ikke oversikt over hvor den drapssiktede befant seg.

Gutten kom seg over et gjerde, men var på fengselets område hele tiden. Ungdomsenheten har høyt sikkerhetsnivå, og har både indre og ytre gjerder.

Politiet rykket ut med seks patruljer, og sjekket blant annet alle biler som forlot området rundt fengselet. Aksjonen ble avsluttet klokken 20.20.

AKSJON: Politiet rykket ut med seks patruljer da meldingen kom om at den drapssiktede 17-åringen var forsvunnet. Foto: Oliver Kloster Jordal

Kom seg over gjerdet

Assisterende fengselsleder Per Omdal bekrefter at 17-åringen oppholdt seg i den såkalte Hagen, et lufteområde for innsatte barn, før han tok seg over et karakteristisk gjerde som er dekorert med veiskilt.

Dette gjerdet er ifølge Omdal helt glatt, cirka 3,5 meter høyt, og skal ikke være enkelt å forsere.

– På baksiden av dette gjerdet er det et begrenset område omgitt av et ytre gjerde. Det var ingen tegn på at han hadde forsøkt å ta seg videre derfra, sier Omdal.

Etter hendelsen mandag skal fengselet ha en totalgjennomgang av sikkerheten. Omdal sier de, som en naturlig del av det, også må vurdere om det nevnte skiltgjerdet er sikkert nok.

Ikke kontakt

– Slik jeg har skjønt det holdt vedkommende seg fortsatt gjemt da han ble funnet. Det var et vindu på 10–15 minutter der vi rett og slett ikke hadde kontroll på ham.

Omdal har ungdomsenheten som ett av sine ansvarsområder. Der er det fire plasser, mens det er ytterligere 90 plasser for to andre avdelinger i fengselet.

«Stille og rolig»

Han vil foreløpig ikke si noe om verken alder eller avdelingstilhørighet for personen som stakk seg unna.

– Vi får se etter hvert hva vi kan gå ut med. Dette er beklagelig og skal ikke kunne skje. Nå må vi se hvilke tiltak som skal settes inn for at dette ikke skal skje igjen, sier Omdal til BT.

Omdal sier det, han bekjent, gikk «stille og rolig for seg» da den innsatte ble funnet.

– Hvor nær var han å kunne ta seg helt ut?

– Det kan jeg dessverre ikke si; det blir bare spekulasjoner.

Erkjent straffskyld

13 år gamle Sunniva Ødegård ble funnet død på en gangsti om lag 150 meter fra der hun bodde på Varhaug i Rogaland klokken 03.09 natt til mandag 29. juli.

Mandag erkjente 17-åringen straffskyld og har samtykket til ytterligere to uker i varetekt, skriver TV 2, som først omtalte 17-åringens erkjennelse. Motivet bak handlingen er fremdeles ukjent.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Drap
  2. Varhaug
  3. Politiet