KRISTIANSAND: – Det er ingenting konkret på gang som vi fyller opp kassen for å gjennomføre. Det er litt tilfeldig at salgene kommer i samme uke, sier Dag Rasmussen, administrerende direktør i Rasmussengruppen i Kristiansand.

I dag ble det kjent at konsernet selger alle aksjene, drøye 21 prosent, i elektrokjeden Expert for litt over 700 millioner kroner. Kjøper er en annen reder-familie, Anders Wilhelmsen-gruppen.

Mandag ble det kjent at Rasmussengruppen selger over 120.000 kvadratmeter næringseiendom i Oslo til eiendomsselskapet Norwegian Property. Prisen skal ifølge Finansavisen være nærmere 2,5 milliarder kroner.

Det er altså litt av et ryddesalg Rasmussengruppen har foretatt denne uken.

Godt priset

– Hva er grunnen til at dere selger dere så mye ned nå?

– Vi ser at markedet er godt priset, og ønsker å benytte oss av det. Men vi er ikke redde for et dårlig marked, det er ikke grunnen til at vi nå selger noe av vår portefølje, forteller Rasmussen til Na24 Kristiansand.

Rasmussengruppen kjøpte næringseiendommene av Kjell Inge Røkke da markedet var dårlig, og finansmannen var i likviditetsskvis. Også hoveddelen av Expert-aksjene ble kjøpt da markedet var lavt, i 2003. – Vi prøver å være motsykliske i våre investeringer, sier Rasmussen, som ikke utelukker at aksjemarkedet i Norge kan utvikle seg bra i ennå noen år, men mener det er vanskelig å si noe bestemt.

DN og Finansavisen anslått den realiserte gevinsten på eiendommene som nå selges til rundt en milliard kroner. Dag Rasmussen vil ikke kommentere hvor mye selskapet tjente på Expert-investeringen.

– Vi har en aksjebeholdning som rullerer kontinuerlig, og vi kikker hele tiden etter nye investeringsmuligheter, uten at jeg kan si at vi har noe konkret på gang nå.

Var planlagt

Eiendomssalget har vært planlagt i lengre tid, men Dag Rasmussen forteller at Expert-salget kom litt bråere på.

– Vi fikk et bud på aksjene våre som vi valgte å akseptere. Vi har tidligere samarbeidet med Anders Wilhelmsen-gruppen tidligere om boligrigger, så vi kjenner dem godt, forteller Rasmussen.

Rasmussengruppen kan ha gjort tidenes investering i næringseiendommene i Oslo.

Det spekuleres i at Rasmussengruppen sitter igjen med en gevinst på hele 1,5 milliarder kroner etter salget av næringseiendommene til Norwegian Property, BI-bygget og boligprosjektet Solsiden.

Allikevel skal Rasmussengruppen fremdeles sitte på eiendomsverdier som vil gi ytterligere 2,5 milliarder kroner i gevinst ved salg, ifølge Finansavisen.

Det er altså tidenes eiendomsinvestering som Rasmussengruppen har gjennomført, etter at de la 1,7 milliarder kroner på bordet for Avantor og Industrifinans Næringseiendom i 2003.