— Min retur til Kurdistan-regionen har blitt en stor politisk sak. Begge sider vil ha meg tilbake for å kjempe mot deres motstandere for dem, sier Krekar til nettstedet Rudaw, skriver ABC Nyheter.

Norske myndigheter har i en årrekke ønsket å sende mulla Krekar ut av landet, men det har ikke latt seg gjøre fordi han vil risikere å bli henrettet.

- Ingen sak mot Krekar

Krekars advokat Brynjar Meling påpeker at Krekar siden 2003 har gjort det klart at han ønsker å flytte til hjemlandet hvis forholdene er trygge. Meling kjenner ikke til om klienten har fått forsikringer om at han vil være trygg.

Krekar er mistenkt for å ha beordret halshogging av dusinvis av soldater i landsbyen Kheli Hama i 2002 fra sitt eksil i Norge. Norske myndigheter er tidligere blitt informert om at Krekar ville bli tiltalt for terrorisme, en forbrytelse som kan idømmes dødsstraff.

En advokat for det kurdiske partiet PUK sier til nettstedet Rudaw at de ikke har anlagt noen sak mot Krekar. Det samme gjelder partiet The Islamic League.

— Selv om mulla Krekar ved en rekke anledninger har angrepet islamister, så har vi ikke anlagt noen sak mot ham, sier advokaten.

- Møter i retten

15. februar skal mulla Krekar møte i Oslo tingrett, tiltalt for trusler mot Høyre-leder Erna Solberg. Meling avviser at dette har sammenheng med uttalelsen om å returnere til Kurdistan.

— Mulla Krekar har hele tiden sagt at han vil møte i retten, og det akter han fortsatt å gjøre. Han står for det han har sagt og vil forsvare sitt syn, sier Meling.

Statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justis- og beredskapsdepartementet sier at regjeringen har kontinuerlig kontakt med irakiske myndigheter i Krekar-saken.

— At han ønsker å dra, er bare fint. Problemet er at han alltid knytter et forbehold til å returnere, for eksempel trygghetsargumentet. Og der står også regjeringen, sier Lønseth.

Det blir løpende vurdert om forholdene i Irak gjør det forsvarlig å sende Krekar tilbake. Men det er uansett ingen som nekter Krekar å dra dit, forklarer statssekretæren. (©NTB)